La nova llar d’infants municipal d’Agramunt (Urgell), l’Era, ha començat aquest dimarts la seva activitat amb 36 alumnes, tot i que estan preinscrits 40, que s’aniran incorporant al llar del curs. Els plors d’alguns nens s’han trobat amb les rialles d’altres en el primer dia de “cole” al nou equipament, que substitueix la llar d’infants que es va construir als anys 90 en zona inundable. L’antiga guarderia va ser un dels equipaments afectats pel desbordament del riu Sió el novembre del 2015. De fet, estava situada a pocs metres de la residència geriàtrica on van morir quatre àvies ofegades per l’aigua que va negar els baixos on dormien. Aleshores, l’Ajuntament va decidir traslladar la llar d’infants seguint les directrius fixades per l’Agència Catalana de l’Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Aquest dimarts els alumnes han estrenat les classes del nou equipament, que ha costat poc més de 680.000 euros i on s’aplicarà el corrent pedagògic de l’educació viva, un projecte educatiu basat el contacte amb els elements naturals propis de l’entorn.

Després de les inundacions del novembre del 2015 ja no va tornar l’activitat a l’antiga escola bressol. Les classes es van traslladar a l’Escola de Música i aquest curs ja tenen ubicació definitiva a la nova guarderia. Els pares i mares i també les professores i la directora, Magda Miró, han valorat molt positivament el nou centre, tant pel nou mètode com per l’equipament que han qualificat de lluminós, modern i molt ben distribuït.

El centre s’ubica al carrer dels Asgous, al costat de l’antiga caserna, en uns terrenys de titularitat municipal i després d’haver arribat també a un acord amb els propietaris de l’edifici de protecció oficial del carrer Verge dels Socors per a la cessió d’uns terrenys que han permès ampliar la zona d’esbarjo així com l’arranjament de la zona com a parc infantil. La decisió de traslladar la llar d’infants es va prendre després dels informes rebuts de la pròpia Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) en els quals s’aconsellava que els equipaments situats en zona inundable es destinin a usos menys vulnerables.

El nom del nou equipament, l’Era, es va escollir en sessió plenària i respon a la voluntat d’incorporar elements propis del territori. De fet, la llar d’infants s’ha dissenyat per ser un espai de descoberta de l’entorn d’Agramunt, amb grans murals als espais comuns que reprodueixen els ecosistemes propis l’Urgell. S’hi poden veure bona part de les espècies animals i vegetals pròpies de la zona. En aquest sentit, es pretén que els nous alumnes aprofundeixin en el coneixement d’espècies com ara l’abellerol, l’àliga cuabarrada o el cabirol.

Els murals inclouen imatges reals combinades amb il·lustracions. També disposen d’un sistema d’imantació que permetrà afegir als mateixos infants noves espècies i ubicar-les a l’ecosistema que els correspongui. Els murals són obra de la il·lustradora agramuntina Serafina Balasch i el fotògraf també agramuntí Robert Penella.

A més, els dos grans artistes vinculats a la població, Josep Guinovart i Guillem Viladot, també hi són representats amb referències directes. Concretament, en un dels murals hi ha integrat un dels mussols de fusta creat per Josep Guinovart i que la Fundació ha cedit a l’Ajuntament d’Agramunt. Pel que fa a Viladot, hi és present a través de dos fragments dels seus poemes.

Nou projecte educatiu

La nova llar d’infants seguirà el corrent pedagògic de l’educació viva, un projecte educatiu basat el contacte amb els elements naturals propis de l’entorn i l’experimentació a través d’espais de lliure circulació. Està pensat d’aquesta manera per fomentar la descoberta personal i col·lectiva, l’autonomia, la creativitat, la solidaritat, la cooperació, el respecte a la diversitat, la presa de decisions i l’aprenentatge en comunitat.

L’equipament defuig les aules convencionals i disposa de diferents espais d’interès com ara l’Espai experimentació, l’Espai llum o l’espai dels sentits, a més de la Plaça com a element central i de trobada.

D’altra banda, el nou centre educatiu s’ha construït posant com a elements essencials la sostenibilitat i l’eficiència energètica. Per aquest motiu, s’ha utilitzat un sistema constructiu a partir de fusta tractada del Pirineu, un sistema de climatització d’alta eficiència energètica i un bon sistema d’aïllament i renovació d’aire. (acn)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here