La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) denuncia que la fruita seca, i principalment l’ametlla, que es conrea a zones de rigorós secà travessa una “greu” crisi que està provocant l’abandonament de finques.
Segons la FCAC, en vuit anys, el sector ha deixat d’ingressar 32 milions d’euros en ajuts i ja s‘haurien abandonat més de 5.500 hectàrees ubicades a les zones més marginals i amb menors aptituds agronòmiques, com les de secà.
La FCAC traslladarà aquesta preocupació i possibles solucions en el marc de la Taula Sectorial Agrària de la fruita seca que ha convocat el Departament d’Agricultura aquest dimarts a la tarda.
El responsable de fruita seca de la FCAC, Roger Palau, ha explicat que “la proliferació de noves plantacions, de regadiu, suposarà un salt qualitatiu i també quantitatiu en l’oferta” però ha reivindicat la necessitat que les explotacions d’ametller i avellaner de secà puguin continuar sent viables perquè “estan mantenint l’activitat econòmica i evitant la desertització a zones a on cap altre conreu és factible”. “Quan una plantació s’abandona, aquestes terres de conreu ja no es tornen a recuperar”, ha recalcat.
La FCAC assegura que la situació va començar l’any 2011, quan el Ministeri d’Agricultura –i a partir de l’any següent, també del departament- van començar a reduir el pressupost que es destinava com a ajut directe a la fruita seca i que se situava a un màxim de 120,75 euros per hectàrea. A partir del 2015, l’import d’aquest ajut va passar a ser “insignificant”, i “des del 2016 que no s’ha fet efectiu”, segons Palau.
La retallada progressiva dels ajuts (que van passar dels 120,75 euros/ha del 2009 als 8,25 euros/ha del 2015, i la inexistència en l’actualitat) ha comportat que el sector deixés d’ingressar fins a 32 milions d’euros en aquest període.
En paral·lel, la superfície de conreu també s’hauria reduït, de les més de 47.000 del 2009 a les 41.500 hectàrees en els darrers anys, tal com indica l’evolució de les hectàrees que sol·licitaven aquest ajut.
La reducció i la supressió de l’ajut hauria comportat, segons la FCAC, que al Camp de Tarragona els productors hagin deixat d’ingressar 11,8 milions d’euros, mentre a Terres de l’Ebre uns 8,4 milions d’euros, i a Lleida, 10,7 milions. En el cas de les comarques de Barcelona, de la Catalunya Central i també de Girona les pèrdues ascendirien a 1,1 milions d’euros.
En aquest context, la FCAC reclama que es tingui en compte la “gravetat” de la situació tant en la discussió dels pressupostos estatals com catalans i que es garanteixi la implementació dels diferents instruments que permet la PAC per assegurar la viabilitat d’unes explotacions que tenen un paper rellevant en el manteniment del paisatge i del medi ambient.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.