El Servei Català de Trànsit (SCT) ha fet balanç de la sinistralitat fins al 31 de juliol i ha informat que han mort 75 persones a les carreteres catalanes en 71 accidents en els primers set mesos de l’any.
En paral·lel, Trànsit ressalta que aquest mes de juliol s’ha frenat l’accidentalitat mortal de les motocicletes, amb un únic motorista mort a les carreteres catalanes, en contraposició al mes de juny que van perdre la vida 8 motoristes i va ser el mes més mortífer de l’any per a aquest col·lectiu.
A partir del mes de maig d’enguany, coincidint amb la fi de l’estat de l’alarma i la recuperació de la mobilitat a valors similars a la situació de prepandèmia, la sinistralitat ha augmentat molt, amb 17 morts el mes de maig i 18 més el mes de juny. En aquest mes de juliol, amb 13 morts, s’ha trencat la tendència, tot i que aquests tres mesos sumen el 64% del total de víctimes d’aquest 2021. Al mes de juliol de 2019 van morir a les carreteres catalanes 19 persones.
Un de cada tres accidents mortals és una col·lisió frontal
En aquests primers set mesos de l’any, es consolida la tendència a l’alça dels accidents mortals amb més d’un vehicle implicat, atès que 57 dels 71 sinistres, el 80%, ho han estat.
Trànsit subratlla que aquest tipus de col·lisions solen ser impactes d’alta intensitat amb conseqüències molt greus pels ocupants dels vehicles i acostumen a estar relacionades amb avançaments temeraris o indeguts, amb distraccions, com la manipulació del mòbil, que suposen una desviació de la trajectòria del vehicle, o també amb la fatiga i la somnolència.
7 atropellaments mortals
Per tipus d’accident també cal remarcar que aquest 2021 han augmentat els atropellaments mortals, atès que fins al 31 de juliol se n’han registrat 7, 2 més que en el mateix període de 2019.
13 morts menors de 25 anys
Per franja d’edat, convé destacar que han augmentat les víctimes mortals d’infants i joves d’entre 0 i 24 anys. Concretament aquest 2021 n’han mort 13 (3 de les quals són menors de 14 anys) i el 2019 se’n van registrar 10 en el mateix període.
A més, el tram de 35 a 44 anys és el que continua acumulant més víctimes mortals (18) i més increment, 6 més que en el mateix període de 2019. En contraposició, les franges de més de 65 anys són les que registren més reducció de les víctimes mortals aquest 2021 (10 enguany i 31, el 2019).
Tarragona i Barcelona, les demarcacions amb més reducció de víctimes
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.