bombardeig
Imatge general frontal de membres del grup que han recreat escenes de la reraguarda durant la Guerra Civil a la plaça de l'Església d'Agramunt, a l'acte per commemorar el primer bombardeig a la població,
La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-
Agramunt (Urgell) commemora aquest dissabte els 80 anys del primer dels quatre bombardejos que va patir la localitat durant la Guerra Civil per part de l’aviació faixista, que va ser el 5 d’abril del 1938 i va causar almenys 16 morts.

Per recordar aquell episodi l’Ajuntament ha organitzat una ruta guiada gratuita per cinc escenaris del conflicte bèl·lic a la localitat, començant pel refugi antiaeri de l’ésglésia de Santa Maria. Prèviament, s’ha fet una recreació històrica a la plaça de l’Església on s’han simulat situacions viscudes després del bombardeig a la rereguarda com, per exemple, l’atenció sanitària als ferits o les comunicacions dels enginyers amb les tropes. Els actes han comptat amb la participació d’una setantena de persones.

Després del refugi de l’església, la ruta ha passat pel camp d’aviació dels Salats, el Pou de Gel, el punt d’observació de la DECA (‘Defensa Especial Contra Aeronaves’) i el búnquer de transmissions ubicat a Cal Borges.

Segons ha explicat l’historiador local Ramon Bernaus, la capital del Sió va ser bombardejada per l’aviació alemanya i italiana en una vintena d’ocasions entre el 5 d’abril del 1938 i el 12 de gener del 1939, quan van entrar les tropes franquistes. El primer atac va ser el més sagnant perquè va agafar la població desprevinguda.

Hi va haver 16 víctimes documentades però, segons testimonis de l’època, es van arribar a enterrar fins a 27 persones. “Els bombardejos per a Agramunt van ser un desastre perquè, a part de les víctimes, el poble va quedar totalment enrunat”, explica.
bombardeig
Els bombardejos per a Agramunt van ser un desastre perquè, a part de les víctimes, el poble va quedar totalment enrunat

Segons Bernaus, hi ha imatges que demostren que a plaça del centre només van quedar dempeus l’església i l’ajuntament, “ja resta va quedar arrasat”. “Agramunt va ser molt maltracta da tot i que no estava directament al front sinó a la reraguarda

El primer dels bombardejos va ser el més mortífer justament “perquè va agafar els veïns per sorpresa, no havien vist mai avions militars ni sabien que els caurien bombes a sobre i, a més, no hi havia refugis”, recorda la regidora de Cultura Dolors RIcart.

“Cal aprofitar aquest 80è aniversari per fer-ne record i consolidar la memòria històrica”. La localitat va patir greus destrosses i alguns dels espais destruïts encara no s’han recuperat.

Abans de començar la ruta guiada, membres del Grup de Recreació HIstòrica ‘Ejército de l’Ebro’ han fet explicacions als assistents i han simulat escenes de la vida a la reraguarda a la mateixa plaça de l’Església d’Agramunt.

ACN
ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.