El Pla d’arrancades de fruita de pinyol que va posar en marxa el Departament d’Agricultura ha suposat en tres anys l’arrancada de 1.275,78 hectàrees de presseguers i nectariners, que han permès retirar del mercat uns 80.000 quilos d’aquesta fruita.
La conselleria ha subvencionat els productors que s’hi van acollir amb 6,4 milions d’euros, dels 10 milions disponibles. Aquesta ha estat una de les actuacions dutes a terme per Agricultura en la marc del Pla d’acció de la fruita 2017-2020 del qual la consellera Jordà n’ha fet un balanç “excel·lent” i ha dit que “ha servir d’estímul al sector”. D’altra banda, ha anunciat que al desembre es presentarà la marca ‘Catalunya on el menjar és cultura’ per identificar l’estratègia alimentària del país.
Jordà ha fet balanç aquest dijous a Lleida del Pla d’acció de la fruita dolça, que Agricultura va posar en marxa el 2018 en col·laboració del sector per superar les dificultats econòmiques a les quals han hagut de fer front els productors en els darrers anys, especialment en fruita de pinyol.
La consellera ha remarcat que el de la fruita dolça és un “sector estratègic” i ha destacat que en aquests tres anys s’han executat la pràctica totalitat de les accions previstes, a les quals Agricultura ha destinat més de 10 milions d’euros, dels 19,3 milions que havia previst inicialment.
Segons Jordà, els resultats del pla han estat “satisfactoris” ja que “ha estat servit d’estímul i impuls per millorar algunes pràctiques” i “per fer un canvi de xip” al conjunt del sector, i “ja s’estan notant els efectes”. Ha dit que un dels objectius era aplicar mesures estratègiques per transformar i reforçar el sector a mitjà i llarg termini, amb “polítiques transformadores que permetin dependre menys dels ajuts directes”.
1.275 hectàrees de fruita de pinyol arrancades per reduir l’excés d’oferta
Una de les deu accions que preveia el Pla d’acció de la fruita dolça era un Pla d’arrancades de fruita de pinyol, als quals el Departament ha destinat 6 milions d’euros.
Els beneficiaris han assolit el compromís de no tornar a plantar fruita de pinyol a la mateixa explotació durant un termini de quatre anys. La mesura pretenia reduir l’excés d’oferta existent en fruita de pinyol, agreujada pel veto rus, per tal d’afavorir al repunt dels preus tal com s’ha donat aquesta campanya en què ha caigut considerablement la producció per afectacions climàtiques.
Més d’una trentena d’infraccions per pràctiques comercials abusives
Una altra mesura destacada ha estat reforçar totes les baules de la cadena de valor, en relació amb la qual, i conjuntament CREDA-UPC-IRTA, el Departament ha fet un estudi sobre la cadena de valor del préssec i la nectarina i un altre sobre la cadena de valor de la poma i la pera.
D’altra banda, en el marc del Pla d’acció també s’han creat Circumscripcions Econòmiques per a la fruita catalana, zones geogràfiques amb condicions de producció homogènia, creades gràcies a l’acord dels propis productors que han de representar almenys un 50% del volum de producció; i l’impuls de les extensions de norma.
L’informe també constatava un augment de l’aposta dels consumidors pels productes locals i pels comerços de proximitat, uns indicadors que, segons la consellera, suposen una oportunitat per al sector agroalimentari del país, i també per a la fruita, que cal aprofitar.
Creació d’un agent de promoció comercial a l’exterior
La internacionalització ha estat un altre dels reptes del Pla d’acció de la fruita dolça, amb la participació a les principals fires del món del sector com són les de Madrid i Berlín, entre altres, entre altres iniciatives per donar a conèixer els productes catalans a l’exterior.
“És una dada molt important perquè en funció dels dies de conservació podem exportar a uns països o altres i, així, tenim un mapa de varietats de fruita de pinyol i el seu potencial exportador”, ha dit Jordà. També ha incidit en l’aposta per la innovació i per donar suport a la professionalització en la producció a través d’un pla estratègic sectorial a càrrec d’Afrucat, entre altres mesures.
Presentació de la marca per a la producció agroalimentària de Catalunya
La consellera d’Agricultura també ha detallat que el 10 de desembre es presentarà la marca ‘Catalunya on el menjar és cultura’ per identificar l’estratègia alimentària del país amb l’objectiu de reforçar el posicionament de les produccions agroalimentàries i la gastronomia catalanes i dotar-les d’homogeneïtat comunicativa tant a l’interior del país com a l’exterior.
La marca està representada per les lletres CAT disposades de forma al·legòrica en un plat i l’eslògan el mostrarà en diferents idiomes, principalment l’anglès: ‘Catalunya, where food is culture’. El Departament d’Agricultura impulsarà una campanya de difusió per donar-la a conèixer.
Agricultura estudiarà facilitar la sembra de cànem en finques de panís per evitar la proliferació de plantacions de marihuana
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.