El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha avalat retirar els reconeixements al Rei emèrit que hi ha a la ciutat com ara el nom de carrers, edificis o centres formatius. Així, l’alcalde Pueyo ha anunciat que la setmana vinent es retirarà el bust de Joan Carles I del saló de sessions.
El Ple també ha expressat el rebuig a la sentència “grotesca i desproporcionada” que inhabilita Quim Torra, una moció que també s’ha aprovat amb els vots dels tres grups del govern.
D’altra banda, ha quedat rebutjada la reprovació del Govern per la gestió del segon confinament de Lleida platejada pel PSC. Malgrat el suport de PP, Cs i també del Comú, el vot de qualitat de l’alcalde ha impedit que prosperés. També s’han aprovat les ordenances fiscals per al 2021.
El Ple de la Paeria, corresponent al mes de setembre, ha aprovat la moció presentada per ERC per “fer efectiva la retirada dels reconeixements” al Rei emèrit “en tot allò que afecta la ciutat de Lleida”. En concret, fa referència al nom de carrers, edificis, o centres formatius, entre d’altres.
El text manifesta “el rebuig al sistema monàrquic espanyol, que presenta sòlids indicis de corrupció i és hereu del franquisme” i expressa el suport a qualsevol iniciativa “adreçada a denunciar l’opacitat de la monarquia espanyola i a favor de clarificar qualsevol presumpte irregularitat comesa per aquesta”.
La moció republicana ha prosperat amb es vots favorables d’ERC, JxCat i el Comú i el PSC, PP i Ciutadans hi han votat en contra.
Rebuig a la inhabilitació de Torra
El Ple de l’Ajuntament de Lleida també ha expressat el seu rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitar al 131è president de la Generalitat “per uns fets que no constitueixen cap delicte i que estan emparats en la llibertat d’expressió”.
El vot de qualitat de Pueyo evita reprovar el Govern per la gestió del segon confinament de Lleida
També en l’apartat de mocions, ha quedat rebutjada la proposta del PSC que instava la Paeria a reprovar el Govern de la Generalitat per la gestió duta a terme durant el segon confinament a Lleida del mes de juliol, i a sol·licitar a Salut la publicació dels informes i de les dades que l’haurien justificat.
El vot de qualitat de l’alcalde Miquel Pueyo ha desequilibrat la balança, amb la qual cosa la petició de reprovació no ha tirat endavant.
Així mateix, també s’emplaça a l’Ajuntament a instar Salut a reforçar el sistema de vigilància epidemiològica i de salut pública; a incrementar els recursos humans als CAP i la reobertura dels consultoris locals del territori tancats des de l’estat d’alarma, i a establir un calendari per materialitzar les inversions compromeses a Lleida en els últims anys.
Llum verda a les ordenances fiscals 2021
En un altre àmbit, la sessió ha donat llum verda a les ordenances fiscals per al 2021. La tinenta d’alcalde Montse Pifarré ha remarcat que són unes ordenances “responsables amb la situació actual de la ciutat i de la Paeria, que avancen en equitat i eficiència, i promouen la progressivitat fiscal i la defensa del medi ambient”.
És el cas de la nova taxa per a la protecció i tinença de gossos amb la qual els propietaris passaran a pagar 20 euros a l’any per cada animal, i 40 euros en el cas dels gossos de raça perillosa, tot i que s’introdueixen algunes exempcions i bonificacions.
Un dels principals objectius és afavorir les adopcions, ja que les persones que adoptin un gos en alguns dels centres o protectors de la comarca no hauran de pagar aquesta taxa. A la capital del Segrià, hi ha uns 13.500 gossos censats i prop d’un 40% de les llars lleidatanes en tenen.
Amb aquest nou model de cobrament, un 80% de les famílies pagaran la meitat o menys del preu d’escolarització, mentre que la resta pagaran més que fins ara, segons el govern.
Així mateix, les famílies monoparentals i nombroses podran escollir acollir-se a la bonificació per trams o bé a la bonificació del 50% que els correspondrà. També hi haurà una bonificació del 100% en el cas de casos derivats per violència masclista.
Així mateix, l’Ajuntament de Lleida també començarà a cobrar a partir de l’any vinent als organitzadors de curses o activitats amb inscripció i pagament una taxa per al servei de Guàrdia Urbana quan aquests actes requereixin, per exemple, el tall de carrers o la instal·lació de tanques.
La proposta d’ordenances fiscals per al 2021 s’ha acabat aprovant amb els vots favorables d’ERC, JxCat i Comú, mentre l’oposició ha votat en contra. PP, PSC i Cs han presentat esmenes a la totalitat que han quedat rebutjades.
Via lliure a la modificació de l’ordenança per agilitzar les llicències urbanístiques a la ciutat de Lleida
D’altra banda, ha quedat aprovada la modificació de l’ordenança reguladora dels procediments d’intervenció administrativa municipal sobre l’ús del sòl i edificació, llicències urbanístiques i comunicacions prèvies, després que s’hagin resolt les al·legacions presentades, que han estat estimades en un 60%.
Aquesta nova regulació permetrà agilitzar la tramitació dels permisos d’obra i d’activitats, de manera que tràmits que ara poden allargar-se fins a un any es puguin resoldre en un termini màxim d’uns dos mesos.
Per fer-ho, la Paeria comptarà amb la col·laboració dels Col·legis Professionals de la ciutat per fer una tasca prèvia de verificació de la documentació i els projectes presentats, ja que actualment un dels principals problemes és que la meitat de sol·licituds s’han de retornar per manca de documentació o defectes tècnics, tràmit que endarrereix molt la concessió del permís.
La sessió també ha donat llum verda al signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida, els col·legis professionals d’Arquitectes de Catalunya i el d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació de Lleida; per tal de dur a terme de forma subsidiària les Inspeccions Tècnics d’Edificis que marca la normativa de la Generalitat en els edificis de més quaranta anys que encara no les han passat.
Així mateix, s’ha donat l’aprovació inicial de la modificació de l’article 220 del Pla General d’Ordenació Urbana, que regula les explotacions ramaderes, per tal d’adaptar-lo a la legislació sectorial vigent i facilitar la implantació de noves explotacions.
Aquest canvi normatiu eliminarà determinades restriccions que havien quedat obsoletes, com l’existència de distàncies mínimes respecte a sèquies de rec o altres conduccions d’aigua, que a la pràctica feia que no es poguessin implantar noves granges en un terme com el de Lleida amb moltes finques petites i un gran nombre de conduccions hidràuliques.
Declaració Institucional per a la promoció de les polítiques publiques d’Innovació
El Ple de la Paeria d’aquest divendres també ha acordat una declaració institucional a favor de l’impuls i la promoció de les polítiques publiques d’innovació.
Altrament, també s’ha autoritzat la moratòria en el retorn dels crèdits del el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) de l’any 2015, i el conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i la Paeria per al finançament de la rehabilitació de l’antic edifici de capitania de PCITAL per a la creació d’un agrolivinglab, dotat amb 150.000 euros.
Entre altres acords, la sessió també ha acceptat la delegació del Departament de Salut a l’alcalde de Lleida de la competència sancionadora per a la comissió de les infraccions lleus previstes en el Decret Llei 30/2020, de 4 d’agost, sobre el règim sancionador en matèria de la covid-19.
El Ple s’ha celebrat de forma híbrida, amb la presència de l’alcalde Pueyo i dels portaveus de cadascun els grups al saló de sessions i la resta de regidors participant de forma telemàtica. Un fet curiós ha estat la interrupció del Ple, donada la seva llarga durada, per facilitar que el tinent d’alcalde Jaume Rutllant pogués oficiar un matrimoni civil que estava previst a la mateixa sala.
Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.