Aquesta propera matinada, la del diumenge 28 de març arriba el canvi de l’horari d’hivern al l’horari d’estiu. A les 2 passaran a ser les 3, es a dir haurem d’avançar 1hora els rellotges analògics (en el cas dels dispositius mòbils es fa el canvi automàticament) quant les agulles del rellotge marquin les 2 s’hauran d’avançar a les 3.
Aquest canvi es produirà en tots els països de la Unió Europea. Els seus efectes immediats seran que sortirà i es pondrà el Sol una hora desprès.
Desprès d’entrar a la primavera el 20 de març, deixarem enrere aquest horari, pel nou d’estiu. D’aquesta manera l’hora de sortida i posta de sol sigui mes tard que durant l’horari d’hivern.
Quan ens apropem a l’equinocci de primavera els dies son mes llargs, de fet des de la Candelera hi ha una hora mes de llum solar que a l’inici del solstici i teòricament es fa per ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural.
Quins efectes té el canvi en la salut?
El canvi a l’horari afecta especialment a les persones amb patologies, als nadons lactants i les mascotes. Els efectes del canvi en els bioritmes resulten similars però menys bruscs que el fenomen ‘jet-lag’, que es produeix després d’un llarg viatge.
Amb quin horari es quedarem?
El Govern espanyol i la Comissió Europea segueixen estudiant els efectes de suspendre el canvi d’hora d’hivern i d’estiu i mantenir els rellotges igual durant tot l’any. El comitè d’experts que van nomenar per aquesta tasca preveia arribar a un consens aquest 2021, però la pandèmia i la falta de consens retardarà la decisió. Tenen sobre la taula decidir si s’aboleixen els canvis d’hora i si és així, quin horari es fixarà per a casa nostra, el d’hivern o el d’estiu.
Quina és la història de el canvi d’hora?
El canvi d’hora es remunta a la dècada dels 70, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per aprofitar millor la llum natural de el Sol i consumir menys electricitat (Espanya va introduir el canvi horari en 1974). El 1980, la Comunitat Econòmica Europea -de la qual Espanya encara no formava part- va publicar la primera directiva per posar ordre sobre el tema en els diferents països.
Cal mantenir-nos en aquest fus horari?
Cadascú té la seva preferència i a l’estat espanyol no s’ha arribat a cap consens, tot i que la comissió encarregada d’estudiar la idoneïtat o no d’eliminar el canvi horari sí que va concloure que calia mantenir-se en el fus horari actual –el de Berlín– i no adoptar el del Regne Unit i Portugal.
Els fusos horaris: l’hora UTC
– Què és l’hora UTC: l’hora UTC (Universal Time Coordinated) és un estàndard de temps universal pel qual es regeix el temps i els rellotges de tot el món. Aquest estàndard ha substituït el GMT (Greenwich Mean Time).
– Com es calcula l’hora UTC: l’hora UTC s’obté a partir de l’Temps Atòmic Internacional (TAI), un estàndard de temps basat en els senyals d’uns 70 rellotges atòmics repartits arreu del món.
– L’hora UTC a Espanya: durant els set mesos que dura l’horari de primavera-estiu, Espanya està a la zona UTC +2 (Canàries a la zona UTC +1). Durant els cinc mesos que dura l’horari de tardor-hivern, Espanya està a la zona UTC +1 (Canàries a la zona UTC 0).
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.