L’associació Stop Violències d’Andorra ha convocat per aquest dissabte una caminada popular per reivindicar la despenalització de l’avortament al principat.
La caminada per demanar la despenalització de l’avortament a Andorra s’iniciarà a les 11 del matí de dissabte a l’aparcament de l’establiment Viena i discorrerà per un tram del Camí saludable dels Drets Humans, inaugurat fa poc més d’un any, fins arribar a l’estació d’autobusos del principat.
També està prevista la lectura d’un manifest com a cloenda de l’acte, que es convertirà en la primera mobilització en aquest format per demanar que es reguli la interrupció voluntària de l’embaràs.
La presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa Cortés, explica que l’entitat treballa des de fa dos anys en la reivindicació del dret a avortar, a més de donar suport emocional a dones que han hagut de marxar del país per poder interrompre el seu embaràs.
De fet, segons dades del departament de Salut de la Generalitat, un total de 107 residents andorranes han avortat a Catalunya durant l’any 2017, entre elles onze que eren menors de 20 anys. En referència a aquesta darrera xifra, Cortés diu que “no sabem les condicions” en què estaven les noies i posa sobre la taula la necessitat de poder disposar d’aquesta informació.
Amb la voluntat de fer visible la problemàtica, l’entitat està duent a terme una campanya a les xarxes socials sota el lema #avortarem, el qual també han fet constar en uns mocadors que han posat a la venda amb el mateix objectiu.
“Constantment se’ns diu que no podem avortar i estem avortant igualment; estem avortant fora de casa i volem avortar a casa”, afirma Cortés. A més, critica que no es tiri endavant una llei d’interrupció voluntària de l’embaràs amb l’argument que aquesta no comptaria amb l’aval del copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives. En aquest sentit, la presidenta d’Stop Violències assegura que en d’altres ocasions “el que ha fet és no signar” la norma perquè no hi estava d’acord, però ha permès que s’apliqui.
La reivindicació de l’associació Stop Violències ha aconseguit el suport d’altres entitats de dins i fora del principat andorrà. Una d’elles és l’Institut de Drets Humans d’Andorra i la seva presidenta, Elisa Muxella, considera que “quan hi ha una norma injusta com aquesta s’ha de canviar i per això no s’ha de trencar l’estructura del coprincipat”.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.