CCOO vol aportar el seu punt de vista i un seguit de propostes per a la millora dels drets socials i laborals i el benestar de la ciutadania com a contribució al debat públic i polític entorn dels comicis municipals del pròxim 26 de maig.
CCOO, com a sindicat sociopolític independent, però no merament observador de la realitat, sinó com a actor en el necessari progrés de la classe treballadora; no neutral, ans al contrari, compromès en la defensa i la millora de les polítiques que erradiquin les desigualtats; en lluita contra la precarietat, des de la reflexió i l’acció sindical transformadora, i amb la legitimitat que atorga ser la primera organització sindical de Catalunya, planteja:
L’eix central del treball de qualitat (treball digne), com a factor essencial per generar estabilitat social i projectes de vida emancipadors individuals i familiars, ha de justificar que els objectius prioritaris de les polítiques municipals condueixin a aconseguir un major índex de benestar.
Són, per tant, obligatoris recursos permanents i estructurals per generar polítiques d’ocupació alineades amb les necessitats de les persones treballadores i les empreses del municipi, coordinats amb les que es plantegin en l’àmbit comarcal, metropolità o nacional.
Els espais de concertació social han d’esdevenir actius en la coordinació i la decisió d’aquesta temàtica.
Els municipis han de ser agents actius i impulsar la creació de més i millors oportunitats d’ocupació.
Cal apostar per la generació d’economia social i solidària, i per un teixit productiu divers, i preveure nous projectes que generin sempre ocupació de qualitat i garanteixin el compliment dels drets laborals.
Cal impulsar polítiques de relacions laborals que promoguin la democratització real dels centres de treball, començant per l’Administració pública. Les persones representants dels treballadors i treballadores a les administracions tenen dret a exercir activament la negociació col·lectiva.
Aquestes mesures han de ser compartides i consensuades mitjançant la concertació social habitual i permanent amb els agents socials i econòmics més representatius al municipi, i superar la mera informació o la consulta puntual.
Calen espais de governança compartida amb l’objectiu de superar els models de consells econòmics i socials merament informatius. Aquests espais de diàleg social han de fer permanent la negociació i el coimpuls de polítiques socioeconòmiques entre Administració i agents socials i econòmics més representatius.
En aquest mateix sentit, cal englobar una imprescindible planificació conjunta entre administracions i agents de la formació professional.
Dotar les persones de recursos suficients per a la seva interrelació amb la societat i el món del treball també significa disposar, al municipi, d’equipaments educatius propicis per a la formació contínua i al llarg de la vida amb oferta flexible per a la diversitat d’horaris i necessitats.
És necessari promoure producció agrícola i ramadera de proximitat.
La indústria pot conviure amb l’equilibri residencial. S’ha de preservar sòl industrial i reactivar els polígons d’activitat econòmica als municipis. Ha de ser possible viure i treballar a les nostres ciutats. Sense indústria, un país no pot tenir una base sòlida d’estabilitat econòmica.
És necessària la modernització i la gestió integral del polígons preveient els desplaçaments, l’accessibilitat, la instal·lació de generació energètica amb fonts renovables, l’estalvi i l’eficiència energètica, la qualitat de la connexió a les xarxes i la correcta minimització i gestió de residus. Cal explorar les possibilitats d’establir circuits d’economia circular al més propers possible. En tot cas, cal fer possible la coordinació, més enllà del municipi, de la realitat dels polígons i dels espais d’activitat empresarial.
És imprescindible plantejar un model turístic sostenible i respectuós amb el territori, amb condicions laborals dignes per als treballadors i treballadores i amb ple respecte per la convivència.
Cal donar suport al consum de proximitat pel que fa a productes i serveis, establir espais adequats per a la seva venda i promoció, i desenvolupar monedes complementàries locals per afavorir-ho.
Una part de l’amplia proposta global del sindicat que es pot trobar al complet en aquest enllaç: https://www.ccoo.cat/pdf_documents/2019/ccoo_davant_eleccions_municipals.pdf
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.