L’índex de reciclatge de residus s’ha incrementat fins al 67% en els barris de Ciutat Jardí, Vila Montcada i en una part del Camp d’Esports on l’Ajuntament de Lleida va posar en marxa fa una setmana el nou sistema de recollida porta a porta, mentre amb l’anterior per illes de contenidors no superava el 27%.
El regidor de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat, Joan Queralt, ha fet un balanç positiu la posada en marxa de la prova pilot en aquesta zona de la capital del Segrià i insisteix en demanar paciència als veïns. A partir d’aquesta nit s’avisarà mitjançant la col·locació dels adhesius els usuaris quan es detecti que no separen correctament els residus o bé que treuen al carrer un tipus de fracció el dia que no toca. En aquest cas, no es retirarà avui la bossa i es passarà a recollir l’endemà.
Joan Queralt ha afirmat que, tot i que la implantació del porta a porta a Ciutat Jardí, Vila Montcada i a una part del Camp d’Esports és encara força recent, les expectatives per les quals es va posar en marxa la prova pilot s’estan complint. En declaracions a l’ACN, ha ressaltat l’increment de residus que es reciclen en aquests barris amb el nou sistema de recollida respecte a l’anterior per illes de contenidors.
Amb el nou sistema, que es va posar en marxa dilluns passat, els veïns d’aquests barris han de deixar els residus separats per fraccions entre les 20 i les 22 hores dels dilluns, dimecres i divendres (inclosos els dies festius) davant de la porta de casa i ja no poden dipositar-los en contenidors (exceptuant el vidre). En concret, la prova pilot afecta uns 1.400 domicilis i un total de 2.972 habitants de Ciutat Jardí, Vila Montcada i una part del Camp d’Esports.
La recollida porta a porta ha incorporat una nova fracció, l’anomenada multiproducte, que aplega en la mateixa bossa els envasos lleugers, el paper i el cartró. Així, els dilluns, els veïns han de treure l’orgànica i el multiproducte; els dimecres, l’orgànica i el rebuig; i els divendres, l’orgànica i el multiproducte. L’única fracció que s’ha mantingut en contenidors de carrer és el vidre.
Avisos quan no es recicla correctament o si es treu una fracció quan no toca
El regidor de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat de la Paeria ha explicat que, a partir d’aquesta nit, que serà la quarta en què es porta a terme la recollida porta a porta, ja es començarà a avisar mitjançant la col·locació d’adhesius aquells veïns que dipositin en una fracció un producte que no hi ha d’anar o bé aquells que treguin un tipus de residu el dia que no toca. En aquest darrer cas, la bossa no es recollirà i es passarà a buscar l’endemà. Queralt ha destacat també que l’Ajuntament ha repartit fins ara un miler de kits de recollida selectiva als veïns, és a dir al 80% dels habitatges d’aquests barris.
La Paeria reitera que el nou sistema resulta més còmode per als veïns perquè poden dipositar els residus a la porta de casa i, a la vegada, permet millora l’aspecte i la neteja dels carrers i places, i reduir els sorolls i les molèsties ocasionats pels vehicles de recollida, segons ha recalcat Queralt.
Tot i això, ha tornat a reconèixer que qualsevol canvi d’hàbit sempre costa una mica i ha demanat de nou paciència als veïns d’aquests barris però ha posat en valor els beneficis del nou sistema. El responsable municipals ha recordat que la posada en marxa d’aquest sistema obeeix a l’exigència de les normatives europees d’incrementar la brossa que es recicla, que haurà d’arribar per sobre del 50% l’any 2020, mentre amb el sistema actual de contenidors al carrer es mou entorn del 25% a Lleida.
La prova pilot, que ara s’inicia al barri de Ciutat Jardí i Vila Montcada, s’estendrà posteriorment a una zona de Balàfia i Pardinyes, Centre Històric i una zona de l’Horta. Una vegada implantades les proves pilot en aquestes zones de la ciutat, la Paeria valorarà els resultats obtinguts, per analitzar la idoneïtat de fer extensiu aquest nou model de recollida a tota la ciutat. Així mateix, l’Ajuntament de Lleida no descarta incorporar un xip identificatiu a les bosses de rebuig per conèixer el funcionament del servei i avisar i si s’escaigués sancionar els veïns que no reciclin correctament. (acn)
Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.