Carles Gibert i Bernaus
Carles Gibert i Bernaus, Diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

ilerdent

De la mateixa manera que es va acabar l’edat de pedra, i no per falta de pedra, s’acabarà l’edat del petroli, i no per falta de petroli.

L’acord de París del 2015 sobre el canvi climàtic té per objectiu mantenir l’augment de la temperatura global d’aquest segle per sota dels 2ºC. Ja veurem, també el protocol de Kyoto volia reduir les emissions de CO2 i comportà la compra d’aquestes emissions a països tercers no industrialitzats. Fem cas a Greta Thunberg i posem-nos-hi! A Catalunya la llei 16/2017 del canvi climàtic té com a objectiu aconseguir un model econòmic  i energètic no depenent dels combustibles fòssils ni nuclears pel 2050.

Ja deia A.L. Lavoisier que la matèria no es crea ni es destrueix, només es transforma, per tant, la dificultat a dia d’avui és emmagatzemar la energia que se’n desprèn d’aquesta transformació. Per això puja tant al mercat el liti com a component bàsic de les bateries.

Energia, paraula màgica pels economistes, passa per la generació, distribució i consum. A dia d’avui a Catalunya només generem de fonts renovables un 7,3% del que consumim (1.200 Mw d’eòlica i 300Mw de fotovoltaica).

Pràcticament tota la generació i distribució, encara que liberalitzada com les telecomunicacions, està en mans de l’oligopoli energètic. No siguem doncs hipòcrites alhora de consumir-la a la llar i pensar que aquesta prové de fonts 100% renovables, les companyies existents no poden garantir-ho quan la demanda és elevada. Pensem també que un cop abocada a aquesta xarxa de distribució hi pot haver una pèrdua fins als grans centres consumidors que pot arribar al 20%, recordeu el problema del emmagatzematge.

La realitat a dia d’avui és decebedora però ens ajuda a dormir quan sentim al telenotícies el percentatge de consum de fonts renovables.

Els processos d’implantació de renovables a Catalunya han generat poquíssim llocs de treball al territori i han anat acompanyats  d’importants controvèrsies que han acabat reduint-se a un procés que només ha tingut en compte la rendibilitat empresarial. Aquest dimarts passat el Govern ha derogat el decret 147/2009 “Anem molt endarrerits en renovables” deia la consellera Chacón. Doncs ja que ens hi hem de posar, fem-ho bé, ja sabem que el pastís i els preus els controla l’oligopoli. Legislem doncs aquesta generació afavorint al territori, cada cop més empobrit i despoblat. Cal promoure de veritat les comunitats energètiques locals, com fan països comunitaris, en forma d’associacions i cooperatives, més properes al territori, formades també pels ajuntaments perquè els territoris siguin autosuficients i l’energia sigui de gestió i consum Km0. Bon exemple el tenim a l’alta Anoia amb “Viure de l’aire del cel” el primer aerogenerador popular comunitari de tot l’estat. Aquí hi tindrà molt a dir l’AMEC, l’Associació de Municipis Eòlics de Catalunya enfront l’oligopoli.

El futur de la energia passa per ser 100% renovable i 100% democratitzada dins la bioeconomia circular. Aconseguirem així pel territori, reduir costos en bombar aigua de rec o de boca, rebaixar la factura de la llum, recàrregar vehicles elèctrics,…  generar activitat econòmica i social, nous recursos i productes. En definitiva, transformar l’economia.

Carles Gibert i Bernaus,
Diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.