Tècnics del servei de prevenció d’incendis forestals i Agents Rurals supervisats pel Departament de Territori i Sostenibilitat han fet aquest dijous una crema controlada en un espai de 2’5 hectàrees que hi ha als afores de Boldú, a la Fuliola (Urgell), per tal d’afavorir la conservació i recuperació d’un conjunt d’espècies vegetals úniques a Catalunya i en risc d’extinció. Núria Gázquez, tècnica de flora del Departament, ha explicat que és la primera vegada que es fa una crema en aquests terrenys des que al 2014 es va poder recuperar una espècie coneguda com Microcnemum Coral·loides, que es creia extinta. Juntament amb altres espècies locals, estan amenaçades per altres de caire ”oportunista” com la xisca que envaeixen el seu espai, per la qual cosa, es prenen mesures com les llaurades o en aquest cas la crema d’hivern per tal que puguin proliferar sense entrebancs.

Els terrenys on s’ha fet la crema és una zona molt característica perquè són salades continentals ”molt entronitzades”, amb molta ”pressió agrícola” al voltant, que fa que en quedin poques a Catalunya, segons Núria Gázquez. En aquest sentit, hi ha una sèrie d’espècies vegetals, que no són molt conegudes, que ja hi eren, i que gràcies al fet que no han tingut tanta pressió agrícola ”han romangut aquí”. Es tracta del Microcnemum Coral·loides, descobert al 2014, la Gypsophyla Tomentosa, el Sunchus Crassifolius – úniques localitzades a Catalunya – i el Limonium Catalaunicum, el Limonium Costae, i el Limonium Turnefotii, totes elles catalogades i en perill d’extinció.

Per intentar afavorir aquestes espècies, el Departament de Territori i Sostenibilitat va engegar un programa fa 4 anys que ha consistit en desbrossades periòdiques de plantes ”oportunistes” que frenen la consolidació i propagació de les protegides. Ara s’ha volgut provar amb una crema controlada, per tal d’incidir en l’alliberament de l’espai i si els resultats són bons l’any que ve se’n farà una altra.

Els tècnics del servei de prevenció d’incendis forestals i els Agents Rurals van marcar la zona escollida fa uns dies, i després d’una desbrossada prèvia, aquest dijous, amb condicions meteorològiques òptimes s’ha procedit a la crema, que ha començat a dos quarts d’onze del matí i ha finalitzat pels volts de les dues al paratge conegut com els ‘Coladors de Boldú’ al municipi de la Fuliola.

La finca en qüestió fa 24 anys que està gestionada per l’Escola de Capacitació Agrària de Vallfogona de Balaguer (Noguera) com una eina més per a la formació del sector agrari, la transferència tecnològica i la innovació al camp. El seu director Francesc Valverde, ha explicat que l’objectiu final de la finca és poder demostrar que ”es poden utilitzar les últimes tècniques agrícoles i ser competitius, produir aliments i al mateix temps compatibilitzar-ho per poder mantenir la diversitat del medi i conservar el patrimoni vegetal de la zona”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.