Dia llarg, amb tensió i molta emoció el que s’ha viscut al conjunt del territori català en l’1 d’octubre, dia de referèndum per la independència. Una jornada que no es pot resumir en una crònica, però que sí que deixa clar que aquest dia marca un avanç i un després en la història de Catalunya.
Des de la matinada, la societat civil ja estava mobilitzada per tal d’evitar que els cossos de seguretat nacionals poguessin confiscar les urnes i les paperetes. Els col·legis i seus electorals han acollit, alguns des de divendres al vespre, activitats i tallers per tal d’estar ocupats. A partir de les 9, moment en el qual s’ha endegat la votació, la voràgine de fets ha estat imparable. Ambient de festivitat democràtica, repressió i agressions evidents de la Policia i Guàrdia Civil en diferents punts de la ciutat, llargues cues per votar i una infinitat d’anècdotes arreu del territori. Algunes de penoses, com les 111 persones ferides, una d’elles greu per una parada cardiorespiratòria; i d’altres de -molt- memorables, com el fortí que ha estat el Departament de Salut i la Plaça Ricard Vinyes.
Tot plegat ha intentat quedar palès en el nostre reportatge sobre el què ha estat l’1 d’octubre a la capital del Segrià, on el seu alcalde, Àngel Ros, s’ha mostrat contrari a aquest referèndum, malgrat les crítiques de la ciutadania.
Un cop tancats els col·legis electorals, arriben els resultats: el Govern de la Generalitat ha xifrat en 2.262.424 les paperetes no requisades al referèndum de l’1 d’octubre, el 90% de les quals favorables a la independència de Catalunya.
Segons Turull, els experts consideren que en circumstàncies normals la participació hauria estat del 55% aproximadament, ja que molts votants han marxat dels col·legis quan han vist la repressió policial. Turull també ha explicat que encara falten per comptar uns 15.000 vots i els vots dels catalans a l’estranger, uns 7.000. Els resultats finals es coneixeran en pocs dies.
Respecte el recompte, Turull ha dit que s’ha fet de manera ordinària, com en altres comicis, i que ve avalat per la “solvència acreditada” d’acadèmics, experts i observadors internacionals. Malgrat això, ha admès que li hagués agradat que la sindicatura electoral encara funcionés. “No ens imputin a nosaltres si falten garanties, les ha trinxat l’estat”, ha dit.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.