FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat al fabricador d’impressores Epson per una possible vulneració de la legislació de Consum, en impedir que els seus aparells puguin utilitzar cartutxos de tinta subministrats per terceres empreses o recarregables, segons ha donat a conèixer la Electronic Frontier Foundation.
L’associació, que ha enviat el seu escrit a l’Agència Catalana de Consum, per estar a Catalunya la seva seu social a Espanya, recorda que, de confirmar-se, aquest comportament és abusiu i per tant contrari a la legislació de Consum.
Recentment s’ha conegut que el fabricant japonès amaga la instal·lació del bloqueig en una suposada actualització de firmware que fa que el dispositiu rebutgi tots els cartutxos de tinta que no són de la mateixa companyia i que, habitualment, són més barats que els que ven la pròpia companyia Epson.
La fundació nord-americana Electronic Frontier Foundation ha denunciat que, almenys entre finals de 2016 i principis de 2017, Epson va introduir el bloqueig a través d’un firmware que disminuïa les funcions de les impressores però s’anunciava com una millora rutinària per al funcionament dels dispositius.
Les actualitzacions que solen oferir aquests aparells serveixen per resoldre problemes, millorar la seguretat, o afegir funcionalitats, però també poden limitar-les i restringir el seu ús, com és el cas.
En concret, l’actualització detectada canvia la manera en la qual les impressores Epson llegeixen el xip usat en els cartutxos recarregables, els que són fabricats per tercers i els sistemes de proveïment continu de tinta.
Després d’actualitzar-se, aquests dispositius només reconeixen i accepten cartutxos nous de la mateixa marca.
Facua recorda que aquest bloqueig obliga al consumidor a adquirir els cartutxos de tinta que ven la pròpia marca al preu que aquesta imposi, generalment més cars que els que comercialitzen les empreses de la competència en detriment d’aquestes, i per tant, impedeix que els consumidors puguin adquirir altres més econòmics al mercat, provocant-li així un considerable perjudici.
L’associació apunta en la seva denúncia que l’article 82 de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris indica que són abusives “aquelles pràctiques no consentides expressament i que, en contra de les exigències de la bona fe causin, en perjudici del consumidor i usuari, un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts que es derivin del contracte”.
Així mateix, l’article 87.1 de la citada llei també recull com a abusives “la imposició d’obligacions al consumidor i usuari per al compliment de tots els seus deures i contraprestacions, tot i que l’empresari no hagués complert els seus”.
Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.