El jaciment de Gebut (800-200 a.C.), al terme municipal de Soses (Segrià), és més complex del que havien estimat els arqueòlegs de la Universitat de Lleida (UdL).
Així ho ha explicat la catedràtica de Prehistòria i responsable de les excavacions, Natàlia Alonso, durant el balanç de la campanya que s’ha fet aquest juliol on una quinzena de persones entre estudiants i membres del Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP) han participat en els treballs.
S’ha permès posar al descobert un nou tram de muralla de la primera edat del ferro (segle VII a.C.) al nord de l’assentament, de 18 metres lineals, i una nova torre quadrangular de la mateixa època.
Segons ha destacat Alonso, aquestes troballes informen sobre el fet que hi va haver una “ampliació del poblat ja en el moment preibèric”, fora del que es considerava la primera i única muralla.
En aquest sentit, afegeix que això significa que l’assentament, en aquell moment era més gran i complex del que es pensava.
L’equip també ha documentat l’extensió total del mur d’escarpa del fossat a l’oest d’aquest ‘oppidum’ (poblat fortificat en alt), en una extensió de 45 metres.
Aquest aparet a la part inferior de l’obra defensiva té en la seva zona millor conservada una alçada de 3,5 metres, dels com a mínim 5 metres que faria fins al peu de la muralla.
Sobre l’antic fossat, els treballs s’han concentrat a la zona de forns de calç descoberts el 2021, posteriors a l’ocupació del poblat en època ibèrica.
Han excavat una extensa rasa de 27 per 7 metres i fins una profunditat de 3 metres, plena de rebutjos de la producció de calç que es duia a terme en els forns.
Tot i que la seva excavació no està finalitzada, la catedràtica de Prehistòria de la UdL considera que es tracta, segurament, d’una “gran instal·lació” que, de moment, es pot datar d’una antiguitat no anterior a l’època romana.
Les excavacions al jaciment de Gebut s’emmarquen en el nou projecte quadriennal de recerca aprovat pel Departament de Cultura ‘Habitar la plana. Assentaments i explotació de la vall inferior del Segre (IV-I mil·lenni)’.
La campanya s’ha dut a terme amb el patrocini d’aquesta conselleria, la Universitat de Lleida i l’Ajuntament de Soses; amb la col·laboració de l’empresa Iltirta Arqueologia SL. ACN
Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.