covid-19 residències
Imatge on es pot veure un dels menús que s'han elaborat per a pacients amb covid-19 ingressats als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida

Un equip de dietistes nutricionistes ha elaborat una dieta específica per a pacients ingressats amb covid-19 als hospitals lleidatans Arnau de Vilanova i Santa Maria amb l’objectiu de compensar l’elevat risc de desnutrició que pateixen els malalts per diversos factors associats a la malaltia.

La particularitat del menú és que augmenta la densitat calòrica i proteica dels aliments diaris que ingereixen els pacients afectats per covid-19. És una dieta de fàcil masticació i està fraccionada en cinc àpats (esmorzar, dinar, berenar, sopar i ressopó). A més, els professionals sanitaris també valoren en cada cas si el pacient necessita algun suplement nutricional hipercalòric i hiperproteic complementari que ajudi a afavorir la seva recuperació.

Participació Consell

El menú ha estat elaborat pel Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, la Unitat de Dietètica de l’Hospital Universitari de Santa Maria i el Departament de Dietètica de SERHS Food. Les dietistes nutricionistes de l’Arnau de Vilanova, Cristina Domínguez i de SERHS Food, Teresa Ricou, assenyalen que els pacients amb covid-19 pateixen un risc elevat de desnutrició, ja que la malaltia en un elevat nombre dels casos comporta pèrdua de gana, alteracions en el gust i olfacte, ofec o diarrea, entre altres. Per això, consideren que cal aportar una dieta enriquida des del punt de vista proteic i calòric, “amb textures suaus que afavoreixin la ingesta dels aliments”, apunten.

En concret, els primers plats estan enriquits amb proteics naturals, com ou, pernil o formatge, i se serveixen cremes, arrossos caldosos i sopes per evitar un sobreesforç del malalt a l’hora de menjar, mentre els segons plats acostumen a ser de peix o de carn, de textura tova. El berenar i ressopó estan compostos per un lacti. Els pacients també reben una targeta informativa amb recomanacions, com ara que comencin a menjar pel segon plat, en el cas que tinguin poca gana.

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.