El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, amb els vicepresidents de la institució
La Paeria ciutat neta
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

El Ple de la Diputació de Lleida ha donat llum verda al pressupost de la institució per al 2017, amb els vots favorables de CiU, PSC i UA i les abstencions d’ERC, PP i C’s, mentre el regidor de la CUP hi ha votat en contra. El pressupost consolidat per a l’any vinent ascendeix a 122.951.587,48 euros, un 16% superior al de l’actual exercici. Com a principal novetat, destaca el Pla extraordinari d’inversions per al món local, que comptarà amb una dotació de 15 milions d’euros per al 2017 –per a l’obtenció dels quals la diputació lleidatana recorrerà a crèdit-, i d’aquests diners, 10 milions d’euros aniran directament per publica concurrència als ajuntaments lleidatans.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat que és el pressupost de la història de la diputació “més clarament abocat a donar suport als ajuntaments” i ha remarcat que l’esforç per reduir l’endeutament dels darrers anys ha permès tirar ara endavant aquest pla, que ha de permetre suplir el finançament d’inversions locals després de la supressió del PUOSC.

Cinc plans de concurrència pública

Al marge d’aquest nou Pla extraordinari de suport als ens locals 2017-2018, el pressupost manté el Pla d’inversions d’aigües, al qual destina 1,8 milions d’euros; el Pla de manteniment i millora de camins municipals (1,4 milions d’euros); el Pla d’inversions locals (1’5 milions d’euros), i també es crea un altre Pla d’arrendaments i subministraments locals, amb una dotació d’1,8 milions d’euros. Així mateix, es mantenen els convenis amb els consells comarcals (2 milions d’euros) per a l’assistència tècnica, tècnica, econòmica i jurídica i pel servei de SAT.

Inversions al territori

La Diputació de Lleida crea una partida nova amb una dotació de 4 milions d’euros per al finançament de totes les inversions presentades al FEDER i als Plans d’Especialització i Competitivitat territorial. La partida destinada a Salut Pública el 2017 serà de 7,6 milions d’euros, distribuïts entre diferents ajuts com ara per al manteniment de consultoris mèdics (1,7 milions), per a la contractació de socorristes per a les piscines municipals (1,3 milions), per a tanatoris i sales de vetlla municipals (0,8 milions) i 2 milions d’euros per a entitats socials del territori. En l’àmbit de la Salut, cal sumar uns altres 5,8 milions d’euros que la Diputació de Lleida aportarà per finançar inversions als hospitals Arnau de Vilanova, Santa Maria i d’altres equipaments sanitaris públics.

Altrament, la diputació lleidatana destinarà uns 3 milions d’euros el 2017 per al finançament de les instal·lacions necessàries per als estudis de Veterinària de la UdL, en concret per a la finalització de l’aulari al campus d’Agrònoms i per a l’execució del projecte constructiu de l’hospital veterinari que s’ubicarà al costat del CREBA de Torrelameu (Noguera). Igualment, els comptes inclouen una partida per a la nova seu del Museu Morera de Lleida.

Reñé destaca que són els pressupostos que més diners destinen als ajuntaments

El president Joan Reñé ha destacat que és el pressupost aprovat per la institució és el que més diners destina al món local. Segons ha defensat, això ha estat possible per “l’esforç” que s’ha fet en els darrers anys per reduir l’endeutament de la Diputació de Lleida (que ha passat del 103% del 2011 al 37,23% del tercer trimestre d’enguany), cosa que permetrà ara recórrer a crèdit per posar en marxa el nou Pla extraordinari d’inversions per al món local 2017-2018. En aquest sentit, Reñé ha lamentat que els comptes no hagin rebut un suport més ampli, tot i agraint els vots favorables del PSC i UA.

Segons el representant d’Unitat d’Aran, Francesc Boya, és tracta d’un “bon pressupost” pels recursos que destina al món local “tot i que hi ha coses a millorar com ara qüestions relacionades amb la transparència i amb la participació –de la resta de grups- en l’elaboració del pressuposto”, reptes per als quals ha emplaçat l’equip de govern a anar-ne parlant amb vista a pròxims pressupostos. En el mateix sentit, s’ha pronunciat el portaveu del PSC, Enric Colom, qui ha recordat que el Pla extraordinari d’inversions locals era una petició que havia fet la formació en els comptes del 2016 i que s’havia aprovat a través d’una moció fa uns mesos.

Per la seva banda, el republicà Jaume Gilabert ha lamentat que no s’hagin acceptat cap de les esmenes proposades per la formació, especialment la que feia referència a modificar l’actual model de concessió de subvencions als ens locals de la diputació per un altre basat en criteris com ara la població, l’extensió i els nuclis de cada municipi. Tot i això, Gilabert ha reconegut que és el pressupost que més diners destina als ajuntaments i, per aquesta raó, el seu grup ha acabat optant per l’abstenció. En resposta a ERC, Reñé ha tornat a defensar que en els darrers anys les noves línies d’ajuts plantejades als ajuntaments han estat per concurrència pública, exceptuant els ajuts d’urgència i extraordinaris.

El PP, que ha retirat a darrera hora les esmenes presentades, també s’ha abstingut malgrat reconèixer els recursos que els comptes preveuen destinar al món local l’any vinent, però la diputada Dolors López s’ha mostrat contrària de les aportacions que la institució fa a entitats independentistes com és el cas de l’AMI. Pel que fa a la diputada de C’s, Ángeles Ribes, ha optat per una “abstenció crítica i constructiva”, tot denunciant “la manca de voluntat de l’equip de govern per facilitar informació i factures” que permetin a l’oposició fiscalitzar d’una manera més àgil l’acció de govern.

Per contra, el cupaire Joel Jové ha descartat finalment presentar una esmena a la totalitat als pressupostos i ha votat en contra la proposta de l’equip de govern de CiU. Jové ha reclamat “més partides socials, més contenció, menys despesa supèrflua, l’eliminació de partides sobreres i, sobretot, més objectivitat i menys dit en el repartiment dels recursos”. En aquest sentit, el diputat de la CUP ha reclamat reduir a la meitat els sous dels electes amb dedicació exclusiva a la diputació, de la mateixa manera que rebaixar els salaris de càrrecs eventuals i de confiança i gastar també menys en dietes i publicitat institucional.

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.