
El Som Cinema-Visual Art, Festival de l’Audiovisual Català de Lleida, inaugura aquest dijous a la tarda la seva 12a edició amb un documental de la cineasta Alba Sotorra que reflexiona sobre la dura realitat d’un grup de dones que intenten tornar a la seva vida quotidiana després d’haver estat membres d’Estat Islàmic.
L’obra es projectarà a l’Auditori del Campus de Cappont, escenari que aquest matí ha acollit la presentació del documental ‘Mal de caña’ de Juan Alfonso Zapata, també inclòs a la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals del Som Cinema.
El programa d’aquesta edició, que té lloc del 20 al 24 d’octubre en diferents espais de Lleida, inclou una seixantena de films, bona part dels quals aborden temes socials i d’actualitat.
El documental ‘El retorn, la vida després de l’ISIS‘ de la directora i productora catalana Alba Sotorra (Reus, 1980) obrirà aquesta dijous a la tarda la sessió inaugural del Festival de l’Audiovisual Català de Lleida. Es tracta d’un film que mostra la dura realitat d’un grup de dones que han quedat atrapades pel seu passat com a membres d’Estat Islàmic.
La directora artística del certamen, Judith Vives, ha assegurat que el Som Cinema dona “molta impotència” al gènere documental, i ha afegit que la sessió inaugural també vol fer un reconeixement i donar visibilitat a Alba Sotorra per la seva participació en anteriors edicions del festival, on també ha guanyat diversos premis.
Un altre documental que també està inclòs a la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals és ‘Mal de caña’ del director dominicà resident a Barcelona, Juan Alfonso Zapata. El film gira al voltant d’un cas d’esclavitud moderna en una de les plantacions de canya de sucre més grans del món, situada a la República Dominicana.
El seu director, ha explicat que en aquests camps hi ha petits poblats on els treballadors, la majoria immigrants haitians indocumentats, malviuen sense aigua potable ni electricitat, i amb habitacions de nou metres quadrats on hi arriben a viure fins a cinc persones. Pel que fa els sous, la companyia paga uns 3 euros per tona, el que fa que molts d’ells no arribin als 100 euros mensuals.
Propostes originals i de temàtica social
En total, el 12è Som Cinema projectarà una seixantena de films de ficció i documental en diferents espais i sales de la ciutat de Lleida.
Pel que fa les propostes, Vives destaca que hi ha produccions “molt arriscades i originals” que busquen “noves formes d’explicar”. A la vegada, diu que bona part de les pel·lícules seleccionades “han coincidit” en abordar temàtiques socials i d’actualitat. “No ho hem buscat expressament sinó que ens hi hem trobat. Podríem parlar de la tendència del cinema català que està mirant molt a la realitat”, ha indicat.
Alguns d’aquests films aborden temes com l’esclavitud moderna, la immigració, l’homosexualitat o la fotografia post mortem. També s’hi podrà veure la pel·lícula ‘Lucas’ del director Álex Montoya que parla de la relació dels joves amb les xarxes socials i de la presència a internet de pederastes, o ‘Ovella’ de Marc Puig, Júlia Marcos, Daria Molteni i Sergi Rubio que, de manera abstracta, fa una reflexió del món capitalista.
Vives espera que en aquesta edició del festival la gent “perdi la por i recuperi el plaer de compartir sessions de cine”. En aquest sentit, ha destacat que un dels valors afegits que ofereix Som Cinema és la possibilitat de compartir i conversar amb el públic al finalitzar les projeccions. “Oferim la possibilitat de fer un cinefòrum. Que la gent pugui venir i expressar-se és el més interessant”, ha afirmat. (acn)
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.