El 86% dels consumidors que han participat en una enquesta de FACUA-Consumidors en Acció assegura que va detectar descomptes falsos en l’última temporada de rebaixes. L’associació convida a utilitzar l’etiqueta #TimoRebajas per a denunciar aquests fraus en les xarxes socials.
Una immensa majoria dels 2.387 consumidors que han contestat a l’enquesta assegura haver observat descomptes que no eren reals en les seves visites a comerços durant l’anterior temporada de rebaixes. Gairebé la quarta part (el 24%) indica que va detectar aquestes irregularitats en gairebé tots els establiments que va visitar, mentre que el 26% assenyala que va apreciar aquest frau en la majoria de les botigues i el 36% que el va veure en alguns comerços. Tan sols el 14% indica que no va percebre que hi hagués productes amb descomptes falsos en cap de les botigues a les quals va acudir.
L’enquesta ha estat realitzada per l’associació els dies 3 i 4 de gener a través del seu compte de Twitter. FACUA és la segona organització de consumidors amb més seguidors en aquesta xarxa social a nivell mundial: amb 212.000 followers, @facua només té per davant al compte de l’organització estatunidenca Consumer Report, @consumerreports, amb 253.000.
En els comerços que vas visitar durant les últimes #rebaixes, vas detectar descomptes falsos?
Amb la seva campanya #TimoRebajas, FACUA pretén que els consumidors es converteixin en caçadors de fraus per a destapar les irregularitats que cometen certs establiments. Per a detectar les estafes, pot recórrer-se a anuncis i catàlegs publicitaris o rebuts de compres recents i comparar els preus amb els quals mostrin els productes durant aquestes rebaixes.
En cas que la botiga asseguri que un producte té un descompte i aquest en realitat no existeixi o el seu percentatge de baixada no s’ajusti a la realitat, els consumidors poden realitzar fotografies i difondre-les a través de les xarxes, a més de presentar denúncies davant les autoritats autonòmiques de protecció al consumidor perquè apliquin sancions.
15 formes de prendre’ns el pèl en les rebaixes
FACUA enumera fins a 15 tipus de paranys a les quals recorren molts comerços per a prendre el pèl als consumidors en les rebaixes. Les recull el portaveu de FACUA, Rubén Sánchez, en un dels capítols del seu llibre Timocracia.
Es tracta d’irregularitats suposen un frau als consumidors i una pràctica de competència deslleial amb els establiments que apliquen en tots els casos rebaixes reals, assenyala FACUA. L’associació lamenta que les autoritats autonòmiques de consum no desenvolupin actuacions d’inspecció abans i durant el transcurs de les rebaixes per a imposar sancions econòmiques i fer públics els noms dels comerços que cometen aquestes irregularitats. La falta de controls, critica, és fruit del creixent abandó de les polítiques de protecció al consumidor per part de les comunitats autònomes.
FACUA recomana als consumidors que no es deixin encegar pels enormes descomptes que suposadament s’apliquen en molts productes i valorin tres elements essencials abans de realitzar compres: si el preu final és realment raonable, si el producte resulta necessari o si representa un capritx assumible que no provocarà un arriscat augment dels seus nivells d’endeutament.
D’altra banda, l’associació recorda que si els productes adquirits durant les rebaixes tenen algun defecte de fabricació, sigui com sigui el seu percentatge de descompte, no deixen de tenir dos anys de garantia, que ha d’assumir l’establiment. Així mateix, si s’adquireixen a través d’internet, els consumidors tenen catorze dies per a retornar-los en cas que es penedeixin.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.