El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha decidit donar continuïtat al projecte Museus a la carta, que es va posar en marxa per la Setmana Santa de 2018 a mode de prova pilot i que, des d’aleshores, ofereix visites guiades a sis equipaments etnogràfics de titularitat municipal que formen part de la Ruta dels Oficis d’Ahir.

Més enllà de la xifra de visitants, s’ha valorat positivament la iniciativa perquè aquesta ha contribuït a posar aquests espais “a l’aparador públic”, segons explica el tècnic de patrimoni cultural de l’ens comarcal alturgellenc, Carles Gascón. Des d’aquest any, el servei s’ha reformulat i es requereix formar un grup mínim de quatre persones per poder concertar la visita, que té un preu de dos euros.

El servei està disponible per visitar l’Antiga Farinera de Montferrer, el Pou de Gel d’Oliana i el d’Arfa, el Museu de Raiers de Coll de Nargó, el de la Vinya i el Vi de Muntanya de Pont de Bar i el de les Trementinaires de Tuixent.

Deixant de banda les xifres d’aquest darrer, al qual també s’hi pot accedir sense guia i pagant una entrada de tres euros, en el darrer any l’han contractat més de mig miler de persones. Gascón ha destacat que l’objectiu és poder obrir i difondre el valor d’aquests equipaments, gestionats pels ajuntaments de les localitats on estan situats i que també són impulsors del projecte, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

El guiatge va a càrrec de Pilar Aláez, que diu que la visita pretén “instaurar el que hem sigut abans per no perdre el que som”, sobretot a les noves generacions. En aquest sentit, assegura que les persones grans es senten més identificades i les de mitjana edat no hi estan tant vinculades. Per tal de millorar la seva experiència, des d’aquest 2019 s’ha decidit prestar el servei a grups d’un mínim de quatre persones, ja que quan es va començar a oferir es podia concertar individualment. A més, el preu ha passat d’un a dos euros per persona.

Gràcies a la visita guiada, segons Aláez, algunes persones han pogut resoldre dubtes com ara la funció que tenien els pous de gel o conèixer el pes que històricament tenia el sector de la vinya a la comarca. També han pogut admirar la maquinària que es conserva a l’Antiga Farinera de Montferrer, que funciona amb energia hidràulica, i conèixer quin era el procés d’elaboració d’aquest producte a principis del segle XX. (acn)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.