El Parc Astronòmic Montsec (PAM) organitza l’edició especial online del congrés internacional Artificial Light at Night 2020 (e-ALAN 2020) que se celebra aquest dimarts. La sisena edició del congrés més important del món en matèria de contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit se celebra de forma telemàtica donades les restriccions de mobilitat global per l’emergència sanitària de la covid-19.
Això no obstant la participació al congrés és rècord i ja hi ha més de 200 experts confirmats. L’edició presencial que s’havia de celebrar aquest any a Lleida s’ha posposat al juny de 2021. El PAM va ser designat pel comitè científic internacional durant la celebració de la cinquena edició realitzada a Snowbird (Utah, EUA), el mes de novembre de 2018.
Les previsions de dificultats en la mobilitat i l’emergència sanitària global, van fer que el mes de març el comitè científic internacional, d’acord amb els responsables de l’organització d’aquesta edició, decidissin posposar-la fins al juny de l’any 2021.
Aquesta edició online, que a més del PAM i de comitè científic internacional ALAN compta amb la coorganització de la International Dark Sky Association (IDA), acollirà tres sessions de ponències i debat repartides durant tot el dia per poder donar oportunitat a participants d’arreu del món a connectar-se tenint en compte els diferents fusos horaris dels participants.
Les inscripcions per l’esdeveniment superen els 200 participants procedents de més de 30 països dels cinc continents, el que esdevé un rècord de participació en la història del congrés Artificial Light at Night.
Aquesta edició permetrà mantenir el contacte, encara que virtual, entre els investigadors en aquest àmbit i servirà de pont fins arribar a la següent edició presencial que se celebrarà el juny de 2021, en dates encara per anunciar, de nou a la ciutat de Lleida i sota l’organització del PAM en el marc del projecte POCTEFA Pirineus La Nuit.
Les anteriors edicions del congrés s’han celebrat a Berlín, Leicester (Regne Unit), Sherbrooke (Quebec, Canadà), Cluj (Romania), Snowbird-Salt Lake City (Utah, EUA). En l’edició presencial de Lleida 2021 es donarà a conèixer la seu futura per a l’any 2023.
El Parc Astronòmic Montsec, obert des del 12 de juny
El PAM va començar la temporada d’estiu el divendres passat 12 de juny, per primer cop inclòs en l’oferta turística d’FGC després que la companyia n’assumís la gestió a començaments d’any.
El Centre d’Observació de l’Univers (COU) del PAM situat al municipi d’Àger, a la comarca de la Noguera, és el millor indret per a l’observació astronòmica a Catalunya. Un centre de referència estatal per a la divulgació de l’astronomia i les ciències de l’espai, que permet descobrir els secrets de l’univers a qui el visiti.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.