PIB

ilerdent

L’economia catalana va créixer un 0,3% en el tercer trimestre del 2022, segons ha publicat aquest dilluns l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

La taxa és dues dècimes superior a l’avançada fa un mes, quan el PIB català entre juliol i setembre es va pronosticar en el 0,1%. D’aquesta manera, l’economia catalana va créixer una dècima per sobre de la taxa del conjunt de l’Estat (0,2%, segons l’indicador avançat de l’INE), però una per sota del creixement de la UE-27 (0,4%). En comparació amb el trimestre anterior, el PIB català constata un alentiment de l’economia, ja que es va situar 1,1 punts per sota. La variació anual entre juny i setembre va ser del 4,3%, set dècimes menys que en el segon trimestre.

En termes interanuals, l’economia catalana va créixer cinc dècimes per sobre de l’economia espanyola (3,8%, segons l’indicador avançat) i gairebé dos punts més que la Unió Europea (2,5%).

Per sectors, es va mantenir el comportament desigual per branques d’activitat. L’Idescat destaca el manteniment de taxes de creixement positives a la construcció (3,6%) i els serveis (6,4%), en contrast amb la indústria (-2,4%) i l’agricultura (-16%). De fet, aquests dos últims acumulen creixements interanuals negatius des del gener. En el cas de la indústria, la caiguda s’explica per l’evolució negativa de la indústria metal·lúrgica, química i tèxtil.

En canvi, altres activitats com la fabricació de maquinària, el cautxú o les matèries plàstiques van millorar la seva producció.

L’alentiment en el tercer trimestre també s’explica per la davallada de les exportacions. Així, mentre que en el segon trimestre van augmentar un 24,3% respecte del 2021, en el tercer trimestre el creixement es va moderar fins al 10,5%. L’Idescat ha destacat el creixement de les vendes exteriors d’activitats com la maquinària i la producció de vehicles de motor, que van experimentar una recuperació important durant l’últim trimestre.

D’altra banda, la millora del turisme durant l’estiu va permetre que el consum dels estrangers a Catalunya entre juliol i setembre augmentés un 102,5% respecte de l’any anterior. Contrasta, però, amb el trimestre passat, quan es va disparar un 306,4%.

El consum de les famílies va créixer un 1% en relació amb el tercer trimestre de 2021, un punt i vuit dècimes per sota del trimestre anterior (2,8%) per l’impacte de la inflació, que ha restat capacitat de compra a les llars. En canvi, el consum de les administracions públiques va registrar una taxa de variació positiva d’un 1,7%, un punt més que entre abril i juny. ACN

Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.