El 2022, 4.735 persones a Espanya van patir un accident laboral amb baixa quan es desplaçaven amb bicicleta o patinet, un 52,9% més que el 2021 (quan es van produir 3.097 accidents laborals amb baixa) i un 208,1% més respecte al 2016 (any en què es van materialitzar 1.536 accidents laborals amb baixa). El triple que fa set anys.
Una tendència similar s’observa a Catalunya, on els accidents laborals amb baixa en què es van veure implicades bicicletes i patinets elèctrics va ser un 29,3% més que el 2021 (1.337 accidents respecte als 960 del 2021) i un 200,4% respecte al 2016 (any en què es van registrar 445 accidents laborals amb baixa).
Són dades extretes de l’estudi realitzat des del Servei d’Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua Umivale Activa amb dades d’AMAT (l’Associació de Mútues d’Accidents de Treball) amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat.
Les xifres continuen posant el focus en els accidents que es produeixen durant els trajectes d’anada o tornada de la feina. El 88,6% dels accidents laborals de trànsit amb aquests vehicles a Espanya són in itinere, enfront de l’11,4% de sinistres que es produeixen durant la jornada laboral. Les xifres són lleugerament superiors si parlem de Catalunya, amb un 91,4% davant el 9,6% dels accidents que tenen lloc en jornada.
El sector serveis de menjars i begudes aglutina el 13,1% dels accidents laborals de trànsit amb bicicletes i patinets a Catalunya. Si parlem d’ocupacions, els cambrers assalariats i els venedors en botigues i magatzems concentren el 16,9% de l’accidentalitat.
Per gènere són els homes els que pateixen el gruix dels accidents amb bicicletes i patinets a Espanya, amb un 63,7% respecte al 36,3% de dones.
“Aquestes xifres venen a confirmar la importància creixent en el conjunt de la sinistralitat laboral d’aquest tipus de vehicles. Si l’ús de la bicicleta i el patinet està cada vegada més estès, hem de vetllar perquè se’n faci un ús segur, i conscienciar tant a usuaris i usuàries com a empreses i administracions de la necessitat de treballar en pro de la prevenció” destaca José Luis Cebrián, tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals a Umivale Activa.
Mesures preventives durant l’ús de bicicletes i patinets
Revisar l’estat de pneumàtics i frens abans de sortir al carrer, utilitzar un casc homologat, portar peces reflectants si se circula per vies interurbanes i vigilar la il·luminació en circular de nit perquè “tan important és veure, com ser vist” apunta Cebrián.
Està prohibit l’ús d’auriculars connectats a receptors o reproductors així com l’ús del telèfon mòbil.
Si ens desplacem amb patinet recordar que està prohibit circular en travessies, vies interurbanes, autopistes i autovies, així com per túnels urbans, voreres o zones per als vianants, i mai a una velocitat superior a 25 quilòmetres per hora.
Per part de les empreses, han de formar i informar periòdicament les persones treballadores dels riscos existents en el seu lloc de treball i en especial pel que fa a la seguretat viària i a la prevenció d’accidents durant l’ús d’aquest tipus de vehicles.
A més a més, és aconsellable oferir horaris de treball conciliadors i flexibles, habilitar espais on poder estacionar i integrar la seguretat viària en la gestió de la prevenció de riscos laborals de l’empresa.
Nou audiovisual interactiu: seguretat viària i vianants
Coincidint també amb el Dia Mundial sense Cotxes dins de la Setmana Europea de Mobilitat, des de la mútua s’ha llançat un nou audiovisual interactiu dins de la campanya #CondueixSegur.
“L’audiovisual que hem preparat ara se centra en la seguretat viària des del punt de vista del vianant. Un material d’educació viària en el qual s’inclouen preguntes sobre els continguts que anem tractant, permetent a l’usuari interactuar i fixar coneixements fent més distès l’aprenentatge”, destaca Cebrián.
Aquest vídeo se suma a tota la bateria d’audiovisuals i fitxes que la mútua Umivale Activa disposa al seu web umivaleactiva.es per contribuir a reduir la sinistralitat viària i fomentar hàbits segurs al volant.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.