La Generalitat, el Conselh Generau d’Aran i la Universitat de Lleida (UdL) han signat aquest dimecres el conveni perquè els alumnes aranesos puguin fer Proves d’Accés a la Universitat (PAU) en aranès.
Inicialment l’opció de l’aranès s’inclourà en les PAU d’aquest any en els enunciats de l’examen d’Història, matèria obligatòria per a tot l’alumnat, i el compromís és ampliar les matèries disponibles en successives convocatòries.
El conveni posa de manifest el compromís del Govern en donar resposta a la diversitat lingüística de Catalunya. Amb la introducció de l’aranès en les PAU el Govern no només en fomenta l’ús, la difusió i el coneixement de l’aranès sinó que n’impulsa, a més, la seva normalització.
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el síndic d’Aran, Carles Barrera, i la vicerectora d’Estudiants de la Universitat de Lleida, Neus Vila, han signat aquest dimecres el conveni per fer-ho possible. L’acte també ha comptat amb la presència del secretari del CIC, Lluís Baulenas, i del cap de l’oficina d’Accés a la Universitat, Jesús M. Prujà.
La possibilitat de realitzar els exàmens en aranès implica un reconeixement a la trajectòria estudiantil dels alumnes aranesos i un impuls important a la plena integració d’aquesta llengua en la societat catalana com a llengua vehicular amb efectes jurídics vàlids, segons han destacat des del Govern.
El curs passat una estudiant de l’Institut de Vielha, Lourdes Bruna, es va convertir en la primera alumna en respondre en aranès dos exàmens de la fase específica de la selectivitat, els de Matemàtica i Física. Aquesta estudiant d’Arties que havia cursat el Batxillerat francès (Batxibac) va reivindicar el seu dret a contestar els exàmens en la seva llengua i des de la UdL no van posar cap problema a l’hora de corregir-los.
Acord amb Andorra perquè els alumnes puguin fer les PAU a la Seu d’Urgell
Recentment, la Generalitat va signar, també, un conveni amb Andorra perquè l’estudiantat d’aquest Estat pugui fer les PAU a la Seu d’Urgell, evitant així el desplaçament fins a Lleida, com era habitual.
Aquest dos convenis responen a la voluntat de la Generalitat de facilitar la col·laboració entre administracions amb la finalitat de donar un millor servei, una millor cobertura territorial i una millor atenció a la nostra diversitat lingüística com a país.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.