
La presentació de les activitats ha tingut lloc a la Plaça de la Universitat de Cervera, ciutat que ostenta aquest 2019 el títol de Capital de la Cultura Catalana. En el decurs del mateix, els representants dels diversos museus han elaborat in situ un collage amb imatges de peces i activitats dels equipaments que integren la xarxa.
Quant a les activitats que acolliran els diferents equipaments culturals, enguany destaquen especialment les activitats de música en viu i de recuperació de tradicions. El programa és molt variat i inclou exposicions, xerrades, conferències, concerts, concerts-degustació, visites teatralitzades, visites guiades, tallers, plantada de flors, una caminada nocturna, balls tradicionals, una nit amb contes i històries per als infants i projeccions, entre altres.
Concurs ‘Com t’agradaria que fossin els museus del futur?’
D’altra banda, la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran organitza el concurs ‘Com t’agradaria que fossin els museus del futur?’, en què tothom podrà donar la seva visió sobre aquest tema per mitjà del hashtag #DIMtradicioifutur i podrà guanyar un passaport d’experiències per gaudir dels museus de la xarxa.
Reivindicar els museus com a entitats de proximitat
El president de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, Jordi Abella, ha defensat la necessitat de reivindicar els museus no només com un espai per guardar col·leccions de peces artístiques o històriques, sinó també com a entitats de proximitat pensades per compartir amb el territori i la població local i per generar importants dinàmiques socials.
La directora del Museu de Cervera, Carme Bergés, ha explicat que el paper dels museus en la societat està canviant. Alhora que es mantenen les funcions més clàssiques (conservar, investigar o exposar), es busquen altres maneres d’ensenyar les col·leccions per crear relats nous, més significatius, per a les generacions futures i per a unes societats cada cop més diverses i riques.
Els representants de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran han explicat que aquesta associació vol fer possible un diàleg entre cultures i tradicions pròpies i d’arreu del món, a fi d’esdevenir eixos culturals amb la voluntat de desenvolupar un paper actiu dintre de les comunitats.
Formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran el Museu de la Noguera (Balaguer), el Museu Comarcal de Cervera, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), el Museu de Guissona, el Museu de la Conca Dellà (Isona), el Museu de Lleida, el Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), el Museu Diocesà d’Urgell (la Seu d’Urgell), el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, el Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega) i els Musèu dera Val d’Aran (Vielha).
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.