subministraments
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

Els subministraments bàsics – principalment l’electricitat – i els serveis de telecomunicacions i internet concentren el 56% de les reclamacions de consum a la vegueria de Lleida el 2022. En global, durant l’any passat, l’Agència Catalana del Consum va gestionar un total de 1.399 reclamacions, de les quals el 51,5% es van resoldre per la via de la mediació o l’arbitratge. Aquestes són algunes de les dades que s’extreuen del Balanç d’actuacions 2022 de l’Agència a les comarques de Ponent, que per primer cop es presenten amb la distribució per vegueria.

Les companyies energètiques i entitats financeres encapçalen la llista de les empreses amb més reclamacions a Lleida.

El sector dels subministraments bàsics és el que concentra més reclamacions, amb el 38%, bloc en què destaquen amb gran diferència les incidències relacionades amb el subministrament elèctric. Pel que fa a la resta de sectors amb més reclamacions, els serveis de telecomunicacions i internet n’acumulen el 18%, els serveis financers el 10% i un altre 10% correspon a incidències relacionades amb la compra de productes com ara vehicles, electrodomèstics o mobles, entre d’altres.

Companyies energètiques, operadores de telefonia i entitats financeres encapçalen la llista de les empreses amb més reclamacions a Lleida: Naturgy Iberia, amb 116; Endesa Energia, amb 102; Orange, amb 76; Vodafone, amb 51, i CaixaBank, amb 50. La resta d’empreses que han acumulat més reclamacions són Energia XXI Comercialitzadora de Referència, Telefònica, Edistribución Redes Digitales, Vueling i Endesa X Servicios.

Del total de reclamacions gestionades per l’Agència Catalana del Consum a la vegueria, el 51,5% s’han resolt mitjançant mecanismes extrajudicials, voluntaris i gratuïts: 678 casos per acord de mediació i 42 per la via de laude arbitral.

Els sectors en què es resolen més reclamacions són els serveis d’electricitat, gas i aigua i els serveis de telefonia i internet i, en menor mesura, el sector financer i els transports.

Amb relació a les consultes, l’Agència n’ha atès un total de 3.422, relacionades principalment amb els subministraments d’electricitat, gas i aigua (41,8%), els serveis de telefonia i internet (20,8%) i la compra de productes (9,2%).

75 denúncies i 543 actuacions inspectores

L’any 2022, els consumidors de Lleida van presentar un total de 75 denuncies a l’Agència, relacionades principalment amb serveis de viatges i oci; seguit d’altres serveis de consum com ara serveis sanitaris, perruqueries i centres de bellesa o serveis de reformes i reparacions; serveis immobiliaris i subministraments bàsics, especialment pel servei d’electricitat.

Així mateix, la Secció de Consum de l’Agència a Lleida va realitzar un total de 543 actuacions inspectores i de control de mercat a la vegueria, que representen el 7,5% del total d’inspeccions dutes a terme en el conjunt de Catalunya. El 73% de les inspeccions a Lleida es van iniciar d’ofici, és a dir, per iniciativa pròpia de la inspecció de consum.

Aquestes actuacions han derivat en 21 expedients resolts amb sanció, per import total de 105.200 euros. La inclusió de clàusules abusives en contractes o l’exercici de pràctiques que comporten un desequilibri entre l’empresa i el consumidor són la infracció sancionadora amb un import més alt; seguit de la negativa o la resistència per part de les empreses a subministrar dades a la inspecció de consum i, en tercer lloc, infraccions relacionades amb mancances pel que fa a la documentació que es facilita als consumidors o en les condicions de venda o de prestació dels béns i serveis.

A l’Alt Pirineu

Els subministraments bàsics – principalment l’electricitat – i els serveis de telecomunicacions i internet concentren el 46,9% de les reclamacions de consum a la vegueria de l’Alt Pirineu el 2022. En global, durant l’any passat, l’Agència Catalana del Consum, va gestionar un total de 267 reclamacions, de les quals el 47,6% es van resoldre per la via de la mediació o l’arbitratge. Aquestes són algunes de les dades principals que s’extreuen del Balanç d’actuacions 2022 de l’Agència a les comarques de l’Alt Pirineu, que per primer cop es presenten amb la distribució per vegueria. Les companyies energètiques i les operadores de telefonia encapçalen les reclamacions

El sector de subministraments bàsics és el que concentra més reclamacions, amb 30% en bloc en què destaquen amb gran diferència les incidències relacionades amb el subministrament elèctric. Pel que fa a la resta de sectors amb més reclamacions, els serveis de telecomunicacions i internet n’acumulen el 16,9%; les incidències relacionades amb la compra de productes com ara vehicles o electrodomèstics prop de l’11%; els transports el 10,5%; serveis relacionats amb viatges i oci el 8,2% i els serveis financers un 7,5% entre d’altres.

Les companyies energètiques i les operadores de telefonia encapçalen la llista de les empreses amb més reclamacions.

Endesa Energia, amb 16; Energia XXI Comercialitzadora de Referència, amb 14; Telefónica, amb 12, i Orange i Vueling amb 11 respectivament. La resta d’empreses que han acumulat més reclamacions són Naturgy, Vodafone, Endesa X Servicios i Gas Natural Redes GLP.

Del total de reclamacions gestionades per l’Agència Catalana del Consum a la vegueria, el 47,6% s’han resolt mitjançant mecanismes extrajudicials, voluntaris i gratuïts: 122 casos per acord de mediació i 5 per mitjà de laude arbitral.

Els sectors en què es resolen més reclamacions són els serveis d’electricitat, gas i aigua i els serveis de telefonia i internet i, en menor mesura, els transports.

Amb relació a les consultes, l’Agència n’ha atès un total de 926 a l’Alt Pirineu, relacionades principalment amb els serveis d’electricitat, gas i aigua (28,3%), serveis generals de consum com ara estacions de servei o serveis de reparacions i reformes (25%), la telefonia i internet (15%) o la compra de productes (10,3%).

L’any 2022, els consumidors de l’Alt Pirineu van presentar un total de 16 denuncies davant l’Agència, relacionades principalment amb productes, sobretot roba, aparells electrònics i electrodomèstics; serveis de viatge i oci; serveis generals de consumi telecomunicacions. (ACN)

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.