turisme

ilerdent

Un centenar de representants d’empreses del sector turístic, experts en ornitologia i tècnics d’administracions del Pirineu i les Terres de Lleida han participat aquest dilluns en el ‘Birding Fòrum’ a l’auditori Joan Oró del Parc Agrobiotech del Turó de Gardeny a Lleida.

Els objectius de la jornada són capacitar i enfortir el turisme ornitològic a la demarcació de Lleida, compartir bones pràctiques i fomentar el treball en xarxa entre empreses, allotjaments i administracions per desenvolupar un turisme ornitològic competitiu i posicionar el Pirineu i les Terres de Lleida com una destinació privilegiada des de la perspectiva ornitològica. En aquesta demarcació s’hi poden observar més de 350 espècies d’ocells de les 400 que hi ha a Catalunya.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha destacat l’àrea “excepcional” que representa el Pirineu i les Terres de Lleida per al turisme ornitològic, on es concentra “la major part de la diversitat d’ocells que hi ha a Catalunya”. Aquest fet, ha dit, “sens dubte posa el focus d’atenció dels birders d’arreu del continent cap a la nostra demarcació i ens obre oportunitats com a font de dinamització rural”. Pujol opina, però, que, malgrat disposar d’aquesta bona oferta, les comarques de Lleida “encara no estan prou ben posicionades i cal que, entre tots, capacitem el nostre sector turístic per rebre aquests visitants i oferir-los tot allò que necessiten”.

La jornada ha estat organitzada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i Turisme de l’Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Turisme i de les entitats ornitològiques ICO i SEO BirdLife.

En el seu torn de paraula, el director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, ha definit el turisme ornitològic com un producte 4 D. “És un producte cent per cent desestacionalitzat, que ens ajuda a Desconcentrar, a Diversificar i a generar una major Despesa i més ben Distribuïda en el territori”, ha dit.

D’altra banda, ha recordat que l’any 1997 la demarcació de Lleida va ser pionera en l’àmbit ornitològic amb l’organització del primer ‘Birding Fòrum’ i ara, amb aquesta nova trobada professional, “esperem que ens ajudi a traccionar cap al model de turisme que volem i que ens ha de portar benestar a la comunitat a través dels valors de viatjar”. Aquest model, ha explicat Torrent, queda reflectit en el Compromís Nacional per un Turisme Responsable de la Generalitat.

Per la seva banda, el president de Turisme de Lleida, Paco Cerdà, ha manifest que estan treballant des de fa temps en un model turístic fonamentat en el turisme sostenible i el turisme de natura.

Cerdà ha exposat la importància de l’entorn natural que encercla la ciutat de Lleida, on ha destacat els Aiguamolls de Rufea, que han estat recuperats per a usos naturistes i educatius; el Parc de la Mitjana, amb una superfície de 90 hectàrees, i el Raimat Natura de creació recent, amb 700 ha i un ecosistema amb més d’un centenar d’espècies de flora i fauna que fa que Lleida estigui envoltada d’un ecosistema immens i ric. “Aquesta oferta representa una magnífica ocasió per al sector turístic per generar activitats i paquets turístics que enriqueixin el seu portfoli de productes aprofitant les màximes oportunitats que ofereixen els nostres espais agraris pel que fa a l’ornitologia”, ha afegit.

Respecte a l’apartat de ponències, Jordi Sargatal, ornitòleg, naturalista i actualment director general d’un grup turístic de referència, ha obert la jornada tècnica amb una ponència sobre ‘El turisme ornitològic al món, un segment en auge’. Sargatal ha explicat que només a Catalunya hi ha 3.000 persones associades a entitats d’ocells mitjançant l’ICO i altres 20.000 a escala estatal vinculades amb la fundació Seo BirdlLife, mentre que al Regne Unit en són un milió i mig, com també passa en altres països europeus com França, Alemanya i els Països Baixos, entre d’altres.

Sargatal considera que Lleida té un potencial enorme per a aquests milers i milers de persones que hi ha a tot Europa i que saben que a la península Ibèrica, a Catalunya i a Lleida en particular poden trobar espècies d’ocells que no hi són als seus països. Per Sargatal es tracta d’un turisme que facilita la desestacionalització turística i també ajuda a la conservació de les espècies.

En aquest sentit s’ha referit tant als establiments que acullen aquest tipus de clients per poder tenir la sensibilitat envers aquest perfil de client com a les instal·lacions preparades com a miradors i punts de guaita d’ocells.

Per la seva banda, la directora del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Laia Calaf, ha explicat que el 12% dels visitats que cada any rep el Parc Nacional ho fan per observar espècies i compta amb diferents itineraris ornitològics, alguns d’ells per espècies fàcilment observables i d’altres d’observació més difícil, com és el cas del gall fer, el trencalòs o la perdiu blanca.

En les taules rodones, a més de posar en valor el conjunt de l’oferta de la demarcació, tant del Pirineu com de la plana, en turisme ornitològic, també s’ha apostat per la necessitat de professionalitzar el sector i crear línies de treball mitjançant establiments d’allotjament vinculats al turisme ornitològic. També s’ha tractat de la necessitat d’implicar la pagesia com a propietaris de la terra perquè se’n puguin beneficiar, i d’aquesta manera els pagesos vegin reconeguts els seus esforços. El ‘Birding Fòrum’ també ha posat el focus en la necessitat de millorar la formació dels guies perquè tinguin millors coneixements per identificar espècies, a més de conèixer quines són les expectatives dels clients per poder-los donar la resposta adient. ACN

Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.