Endesa invertirà aquest any a Catalunya més de 4,6 milions d’euros en l’adequació de suports i la instal·lació de dispositius aïllants i de protecció a diverses línies elèctriques de mitjana tensió.
L’objectiu d’aquestes actuacions és evitar que els ocells, sobretot d’espècies protegides i amenaçades, hi puguin xocar o electrocutar-se i, a la vegada, millorar la qualitat i la continuïtat del servei als clients.
Endesa preveu començar modificant unes 350 torres elèctriques que poden suposar un perill per a l’avifauna ubicades, principalment, al pla de Lleida, les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i al Baix i Alt Empordà. En els darrers tres anys, la companyia ha adequat més de 2.000 suports a la xarxa elèctrica arreu de Catalunya.
Endesa treballa aquests dies en l’adequació d’una torre de mitjana tensió al municipi de Gimenells i el Pla de la Font (Segrià) per instal·lar-hi elements per protegir l’avifauna. En aquesta torre s’havien electrocutat dos aligots el 2018, l’últim al novembre.
La companyia porta a terme les diferents actuacions seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d’espècies, de manera que es garanteix l’adaptació de manera urgent d’aquells suports que poden tenir un major impacte sobre l’avifauna.
Així mateix, s’estudia cas a cas quins són els elements i les modificacions més adients per a minimitzar les interaccions amb l’entorn.
La responsable de Medi Ambient d’Endesa a Catalunya, Marga Díaz, ha explicat que els treballs d’adaptació se centren en reformar el cap de la torre, modificar i redistribuir aparellatges ja existents o en la instal·lació d’elements de protecció i per evitar que els ocells hi puguin xocar o bé hi facin el niu com ara espirals o espantaocells. Per aconseguir-ho, es duen a terme diferents mesures que poden anar des de redissenyar les estructures metàl·liques fins a col·locar fundes protectores.
Aquests dispositius aïllants redueixen el risc elèctric en el moment en què un ocell que reposa en una torre aixeca el vol, ja que a l’estendre les ales pot haver-hi contacte amb un cable i produir-se una electrocució.
Així mateix, en alguns casos, s’instal·len uns elements anomenats salva ocells que consisteixen en unes balises en forma d’ocell que eviten que aquests s’hi apropin, així com elements anticol·lisió, en el cas de les línies d’alta tensió, ha assenyalat Díaz.
També han doblat la distància entre el cap del recolzament i les parts en tensió per evitar que els ocells hi toquin quan s’enlairen.
Fa més de vint anys que
la companyia porta a terme actuacions semblants. En l’últim trienni (2018-2020) ha adequat més de 2.000 suports arreu de Catalunya i, només l’any passat, va adaptar 659 estructures, amb una inversió de gairebé 2,2 milions d’euros. ACN
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.