batre
Imatge de tres dones assegudes a terra que aixafen manualment les garbes de blat per extreure'n el gra, a la Festa del Batre de la Fuliola

La comunió entre la pagesia i el paisatge a través de l’art ha protagonitzat la 38a edició de la Festa del Batre de la Fuliola (Urgell), que ha pres el relleu a la Festa del Segar que es va celebrar fa 15 dies. A les clàssiques demostracions de batuda del cereal s’hi han afegit aquest diumenge una lectura de poemes musicats, una exposició efímera als arbres de dites relacionades amb el camp, projeccions de curtmetratges i un concurs de pintura ràpida que s’ha recuperat després d’una dècada de no fer-se per falta de patrocinadors. També és novetat la mostra d’animals de granja, uns exemplars que s’han “convidat” com a destinataris del pinso que s’elabora amb el blat. I és que l’associació organitzadora vol que la festa sigui una mostra de tots els usos del cereal a banda de reivindicar el valor de les tasques agrícoles tradicionals. Per això l’any que ve encara farà un pas més i les Festes del Segar i el Batre presentaran una cervesa artesana pròpia elaborada amb els 1.000 quilos de blat que s’obtenen d’aquest esdeveniment. Serà un blat que es començarà a sembrar en un nou dia festiu que se celebrarà a la tardor, el Dia de la Sembra. S’espera que durant tot el dia passin per l’era de la Fuliola unes 3.000 persones.

A la Fuliola culmina aquest diumenge una de les festes més tradicionals de l’estiu a les comarques de Lleida, la del Segar i el Batre, que rememora les feines del camp abans de la mecanització més moderna. La sega del blat es va fer fa 15 dies i ara és moment de batre les garbes després d’escampar-les a l’era, passar-hi el trill i separar el gra de la palla manualment, només amb l’ajuda de les forques. Ho fan uns 25 de batedors i batedores de totes les edats. L’única màquina que s’ha vist aquest diumenge és una batedora històrica del 1925 cedida per la família del president Lluís Companys, originària del Tarròs (un nucli que pertany a la Fuliola).

El cap de l’era i un dels fundadors de la festa, Sisco Ricart, explica que la celebració té dos vessants: “pels qui encara recorden com es treballada fins a mitjans del segle 20 és una manera de reviure la seva joventut, i pel qui no ho van veure serveix perquè se n’adonin que abans es necessitava tot el dia per fer feines que ara s’acaben en cinc minuts gràcies a les màquines “.

Des de l’any passat els organitzadors han incorporat un seguit de canvis per renovar la festa. S’hi han incorporat participants joves que garanteixen el relleu generacional i les dones hi tenen un paper més rellevant. En aquesta 38a edició l’aposta clara ha estat pel vessant artístic de la pagesia amb el lema ‘Crear per créixer’ i també per l’exposició ramadera, que han sumat nous atractius a la celebració.

Els animals hi tenen el seu lloc perquè la festa vol mostrar tots els usos del blat, un dels quals és l’elaboració de pinso per alimentar el bestiar. L’era s’ha dividit en diferents ambients, on els visitants han pogut veure exemplars de senglars, ases, ovelles i cabres. A més, també s’ofereixen tallers per elaborar pa i maridatges de cervesa artesana amb coca de recapte, entre d’altres.

Els responsables de l’esdeveniment s’han marcat com a objectiu incorporar nous públics i nous sectors a la festa, convertint la Fuliola en un centre d’interpretació del blat i, per extensió, de la vida a pagès. Per l’edició del 2018 els visitants podran tastar la ‘Cervesa de les Festes del Segar i el Batre’ que, si té èxit, es podria comercialitzar tot l’any i ser una font d’ingressos per a la mateixa festa, segons ha assegurat el president de l’Associació de les Festes del Segar i el Batre, Oriol Farré. “Volem que aquesta cervesa sigui part del patrocini de la festa, que la puguem vendre durant tot l’any i que el dia del Segar i el Batre la gent la conegui i vingui a tastar-la”, assegura. Segons Farré, “hem anat tancant el cicle del blat demostrant que és un aliment per a les persones i per als animals i ara també volem mostrar que se’n pot fer beguda, per això tindrem la nostra pròpia cervesa elaborada amb els més de mil quilos que seguem a l’era”. L’any que ve també s’oferiran plats de menjar saludable i sucs com els que prenien els pagesos per hidratar-se quan encara no existien els refrescos ensucrats.

A més, la festa sumarà un nou dia a l’octubre o el novembre, quan es farà la sembra tradicional a mà del blat que a l’estiu se segarà i batrà a l’era de la Fuliola. “Sembrarem manualment, només amb l’ajuda dels animals, amb sistemes tradicionals en què s’utilitzen mocadors i fils”, ha detallat el president de l’Associació, que ha qualificat aquest procés com “l’art de la sembra”.

Premis del concurs de pintura

En el marc de la Festa del Batre s’han entregat els premis del Concurs de Pintura del Segar, que va comptar amb una vintena de participants. El primer premi ha estat pel pintor de Berga Enric Besora, el segon per al també bergadà Antoni Subirana i els dos tercers –ja que hi ha hagut un empat- per a Joan Josep Pérez i Valentín Lanza.

El dia 28 de juliol a la Residència d’Avis de La Fuliola i Boldú es farà el lliurament de premis del Concurs de Pintura del Batre, en què han participat una desena d’artistes repartits entre l’era i diversos punts de la localitat.

Els organitzadors s’han mostrat molt satisfets de la recuperació del concurs i de la implicació de les empreses privades per fer-lo possible patrocinant els premis (que sumen prop de 1.000 euros). (acn)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.