Amb el lema ‘Crear per créixer‘ la 38a edició de les Festes del Segar i Batre de la Fuliola (Urgell) incorporen enguany el vessant artístic per valorar les tasques tradicionals del camp. Les festes, que tindran lloc el dia 2 i 16 de juliol, s’han presentat aquest dilluns a l’era de la Fuliola on s’ha presentat l’escultura inspirada en les festes, ‘Marinada Eterna‘ de l’artista i segadora Alba Pérez. A més a més, una altra de les novetats és la incorporació d’una mostra d’animals per recollir tots els usos del blat. Les del Segar i Batre són la segona festa que recupera tradicions antigues que fa més temps que se celebra a la demarcació de Lleida després de la dels Raiers de la Pobla de Segur.

Els responsables de les Festes del Segar i Batre de la Fuliola volen convertir l’era en un espai d’inspiració. És per això que per a l’edició d’enguany s’ha incorporat un mercat d’artistes i artesans, una lectura de poesia, i es recupera el tradicional concurs de pintura que es va deixar de fer per la falta de patrocinadors que es feien càrrec de les despeses dels premis. Així mateix, també hi haurà una exposició efímera als arbres de dites relacionades amb el camp. Els actes artístics també inclouen un concert de ‘Lo Pau de Ponts’.

Segons ha explicat el president de la festa, Oriol Farré, d’aquesta manera es vol ”difondre el vessant del pagès més filosòfic i contemplatiu, en comunió amb el paisatge”. Un altre dels objectius de la festa d’enguany és el de recollir tots els usos del blat, la festa integrarà així una mostra d’animals el dia del Batre. L’era es dividirà en diferents ambients, on els visitants podran veure animals com senglars, vedells, gallines, porcs, cavalls i ases, entre d’altres.

La Festa del Segar i Batre, que compta amb un centenar de persones que la fan possible entre segadors (uns 25) i voluntaris, aplega més de 2.000 persones cada any a la Fuliola. L’objectiu d’aquesta festa és convertir la localitat en tot un centre d’interpretació del blat i per això a banda de poder veure com es segava antigament el cereal amb eines com la dalla i funcions com les de les garberes, els visitants també podran veure com s’elabora pa amb un moliner fariner o maridar cervesa artesana i coca de recapte, entre d’altres.

Text i imatges: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.