
Gas Natural Fenosa ha culpat la Generalitat de no desenvolupar el reglament que l’obliga a informar dels talls de subministrament. En una roda de premsa a Madrid, el conseller delegat de la firma, Rafael Villaseca, ha admès que “d’acord amb la llei” l’empresa està obligada a informar les administracions abans de fer un tall de subministrament, però ha afegit que per poder aplicar aquesta llei, cal un reglament que la desenvolupi, un reglament que la Generalitat encara no ha tirat endavant. Villaseca ha subratllat que el Parlament de Catalunya va instar també el març passat la Generalitat a redactar el reglament, i ha lamentat que això encara no s’hagi fet. És “urgent”, ha dit, que les administracions “resolguin” la qüestió, es “coordinin” i “concretin” el paper de cadascú, perquè ara com ara hi ha “un buit normatiu”, segons la seva opinió.
En aquest sentit ha recordat que Gas Natural Fenosa té un conveni amb l’Ajuntament de Reus des del 2014 pel qual el consistori informa l’empresa de les famílies vulnerables. Des d’aquell any han rebut avisos de 150 casos, 88 dels quals el 2016, “i entre ells no hi havia el de la senyora de Reus”, ha dit Villaseca.
Ha afegit també que els serveis socials tenien coneixement de la situació de la dona des del 2013, per la qual cosa “sorprèn” que no se’ls hagués avisat. La dona feia dos mesos que tenia el llum tallat, i en aquest temps “tampoc ens va avisar ningú”.
Villaseca ho ha atribuït tot plegat a aquest “buit normatiu” provocat per la manca del reglament que ha de preveure, entre d’altres, el protocol de comunicació i actuació amb els serveis socials municipals. Per això ha considerat “urgent” que les administracions resolguin aquest extrem, es coordinin i concretin què ha de fer cadascú.
“Els procediments hi són i s’han de millorar”, ha admès Villaseca, “però no es pot carregar a les subministradores la manca de coordinació”.
En paral·lel, el conseller delegat de la companyia ha afirmat que Gas Natural Fenosa ha arribat a acords i convenis amb diverses administracions que li han permès “protegir” el 90% dels usuaris a l’Estat, i que ha desenvolupat “de forma proactiva” un canal de comunicació directa amb els serveis socials municipals.
En el cas de Catalunya, “a falta d’aquest decret”, aquest canal ha permès identificar més de 9.000 llars en més de 400 municipis als quals se’ls ha paralitzat el tall de subministrament. 200 famílies, a banda, han manifestat directament la seva situació de vulnerabilitat a l’empresa i han estat adreçades als serveis socials dels ajuntaments.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.