La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ha desestimat la reclamació de responsabilitat patrimonial que els familiars dels dos agents rurals, assassinats per un caçador a Aspa al gener de 2017, feien al Departament d’Agricultura.
12 familiars reclamaven una indemnització de 777.321,46 euros en entendre que no se’ls va dotar de mesures de seguretat i de protecció necessàries com ara armilles antibales o l’acompanyament d’un tercer agent armat.
La Comissió, però, dóna la raó a l’Administració instructora en entendre que “és molt probable que, amb aquestes mesures, el resultat hauria estat el mateix”. A més, afirma que “no es pot considerar que hi hagi relació de causalitat entre els fets i la manca d’actuació dels càrrecs del DARP”.
Les famílies consideren que la mort dels familiars és conseqüència de la manca de mesures de seguretat i protecció facilitades pel Departament d’Agricultura en l’exercici de les seves funcions i, per tant, al·leguen una omissió en matèria de riscos laborals.
Argumenten que si s’haguessin adoptat mesures com la de facilitar armilles antibales als agents i patrullar amb un agent armat extra, no s’hauria produït el fatal desenllaç de mort.
També diuen que precisament el protocol d’actuació dels agents va canviar pel protocol descrit de facilitar armilla antibales i patrullar amb un agent de control armat dos dies després dels fets, que era el protocol del CAR en situacions d’alt risc per caçadors furtius. Segons els reclamants, des de l’aplicació d’aquest protocol es van reduir els incidents entre els agents rurals i els caçadors, fet que prova la necessitat que existia de dotar de més protecció els agents.
L’asseguradora de l’Administració, en canvi, considera que s’ha de desestimar la reclamació perquè no hi concorren els elements que determinen la responsabilitat patrimonial. Entén que, tot i portar els elements de seguretat i haver-se comprovat que funcionaven, no els van fer servir. Finalment, objecta que la reclamació no especifica com s’han calculat les indemnitzacions que es reclamen per a cada familiar.
“Aquesta relació de causalitat es basa en allò que és raonablement efecte d’un determinat acte o fet. Més en concret, la jurisprudència entén que cal aplicar un judici de causalitat adequada, ja que l’Administració no és responsable de qualsevol dany patit pels ciutadans com si es tractés d’una asseguradora universal”, al·lega.
Afegeix, a més, que l’autor dels fets va actuar amb ànim d’acabar amb la vida dels agents, de manera que “és molt probable que, en el cas que els agents rurals haguessin portat armilles antibales, el resultat hauria estat el mateix”.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.