
En els darrers 40 anys, la intensificació agrícola i el desenvolupament urbanístic i agropecuari a la plana de Lleida han reduït l’extensió i la qualitat de l’hàbitat disponible per a les aus estepàries d’aquesta regió, que encara alberga la major part d’espècies d’aquest tipus d’aus a Espanya.
El recent Informe sobre l’estat de la natura a Catalunya ha posat de manifest que aquest grup d’aus es troba entre els més amenaçats al territori, amb una davallada d’un 27% en les poblacions del 2002 al 2019.
Tanmateix, en els últims anys, la Generalitat ha iniciat actuacions per revertir aquesta situació, amb una important inversió econòmica, i que han servit, juntament amb el seguiment científic, per millorar la conservació d’aquests ocells.
Optimisme per a les aus estepàries de la plana de Lleida
“Els resultats d’aquestes actuacions deixen un marge per a l’optimisme”, explica Santi Mañosa, professor de la Facultat de Biologia i membre de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio).
Destaca el cas de la població de sisó (Tetrax tetrax), que va experimentar una davallada del 50% entre el 2002 i el 2014 i que avui dia està estabilitzada gràcies a les mesures de gestió -en concret, deixar i gestionar guarets- aplicades des del 2014. En altres indrets d’Espanya en què no s’han aplicat aquests tipus de mesures continua la regressió de les poblacions d’aquestes aus, destaca.
Un altre cas d’èxit, comenta, és el de la ganga (Pterocles alchata), un ocell del qual hi ha poc més d’un centenar d’exemplars a Catalunya, amb una distribució restringida a les ZEPA de Mas de Melons-Alfés i del Segrià i Utxesa.
El conjunt d’accions que s’han dut a terme s’exposen en una publicació conjunta a càrrec d’investigadors de la Universitat de Barcelona, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) -adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya- i la Institució per a l’Estudi, Gestió i Recuperació dels Ecosistemes Lleidatans (EGRELL). L’estudi es va publicar a ‘The Changing Status of Arable Habitats in Europe’, un volum científic internacional que recull exemples destacats sobre la conservació de la biodiversitat de zones agrícoles.
Millorar la gestió dels guarets per protegir les aus estepàries
En aquest context de millora, un article publicat ara a la revista ‘Journal of Applied Ecology’ analitza també la resposta dels ocells esteparis en la gestió de més de 3.400 hectàrees de guarets arrendades en el marc de les mesures compensatòries de la Declaració d’impacte ambiental del Segarra-Garrigues enfront d’altres mecanismes de promoció dels guarets (mesures agroambientals i ecologització de la política agrària comuna, PAC).
Els resultats de l’estudi, dut a terme pel CTFC amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, revelen un increment significatiu de l’abundància d’ocells esteparis i d’altres espècies d’ocells lligades a l’agricultura en els guarets gestionats com a mesures compensatòries de la Declaració d’impacte ambiental.
Tal com subratlla el secretari d’Agenda Rural de l’esmentat Departament, Oriol Anson, “les dades de l’estudi ens diuen que fent una gestió dirigida en una zona es poden crear les condicions per recuperar les poblacions de les aus objectiu.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.