irta
Or líqued
Lloguer de vehicles i furgonetesw RENTALG

Per què es podreix la fruita, i per què n’estudiem els podrits? Quines propietats té la fruita que consumim? Quin impacte té la investigació que duen a terme les dones investigadores del Fruitcentre, a Lleida? Quina ciència hi ha darrere dels nostres aliments? Són algunes de les qüestions que Georgina Alins, Charo Torres, Iolanda Nicolau, Silvia Villaró, Maria Casanovas i Marta Balsells, investigadores de l’IRTA al Fruitcentre (Lleida), abordaran en les xerrades que el pròxim dimarts, 11 de febrer, oferiran a estudiants d’entre 11 i 12 anys a les Borges Blanques, Mollerussa, Balaguer, Almacelles i Artesa de Segre. 

L’activitat s’emmarca dins de la iniciativa #100tífiques, promoguda la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), i té l’objectiu de donar visibilitat a les dones científiques aprofitant que l’11 de febrer és el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Amb aquesta finalitat, durant la setmana que ve 180 investigadores catalanes oferiran xerrades a estudiants d’entre 11 i 12 anys d’arreu de Catalunya durant la setmana de l’11 de febrer. L’IRTA, amb 32 participants, és la institució catalana que hi aporta més investigadores. 

Printlleida

Trencar estereotips i transmetre passió per la ciència

«M’agrada pensar que puc despertar la vocació científica entre els nens i les nenes, i oferir models femenins d’una professió que les criatures i la societat en general pensen en masculí», explica Georgina Alins, investigadora del programa de Fructicultura. És una inquietud compartida amb la Maria Casanovas, del mateix programa de recerca, per a qui una de les motivacions de participar a #100tífiques és «treure del cap als nens i nenes que només els homes poden ser enginyers, científics, i tenir persones al seu càrrec», i la de Charo Torres, del programa de Postcollita: «vull contribuir a visibilitzar la feina que fem les dones en la recerca, trencar estereotips i, sobretot, estimular l’educació científica des de l’escola».

Per a Marta Balsells, investigadora del programa de Postcollita, és necessari reivindicar el paper de la dona en la ciència per aconseguir no només la igualtat quant a condicions laborals sinó també «a augmentar el número de dones que fan ciència, la qual cosa fa falta i molt!». Per a Iolanda Nicolau, també del programa de Postcollita, «malauradament encara ens cal demostrar que les dones tenim un paper en la ciència», una opinió en què coincideix la seva companya Sílvia Villaró, que aspira a poder transmetre «a les futures científiques» la seva visió de la ciència i «mostrar-los que és un camí bonic i enriquidor».

DESCARREGUEU AQUÍ UNA FOTO DE 4 DE LES INVESTIGADORES (peu de foto: Quatre de les investigadores del Fruitcentre que oferiran xerrades l’11F: Georgina Alins, Maria Casanovas, Charo Torres i Marta Balsells).

XERRADES DE LES INVESTIGADORES, DIA/LLOC/HORA – PÀGINA SEGÜENT

Les xerrades

Dones, ciència i fruita

En aquesta conferència t´explicaran algunes de les moltes investigacions que fan les dones actualment en el món de la ciència. Després, de repassar breument una mica els fets més importants de la dona en la ciència al llarg de la història, passarem a explicar-te quin és el nostre paper en ella. Estem en una zona on la fruita és molt important, tant la seva producció al camp com el seu posterior emmagatzematge i processat. Nosaltres ens encarreguem de descobrir aspectes destinats a millorar aquesta última part: Quines propietats te la fruita que consumim? Com podem fer que ens duri més? És segur menjar-la, o podem trobar-hi microorganismes? De primera mà, t’explicarem la importància i l’impacte que té la nostra investigació, i t’animarem a participar-hi. I si tens curiositat per saber com funciona aquest món, nosaltres te’n farem unes pinzellades! Som dues noies vinculades a IRTA (Institut de Recerca de Tecnologia d’Aliments a Catalunya) i a la Universitat de Lleida. T’explicarem la nostra visió de la ciència, i com pots endinsar-te en aquesta aventura de recerca i coneixement.

QUI?

Iolanda Nicolau i Sílvia Villaró, investigadores de l’IRTA

ON?

Teatre de l’Amistat de Mollerussa

QUAN?

11 de febrer a les 11.30 hores

DESTINATARIS

Alumnes de 1r d’ESO de l’Ins. Terres de Ponent, Col·legi La Salle, i del Centre de Formació d’Adults, tots de Mollerussa

 

Per què estudiem els podrits de les fruites?

Quantes vegades t’has trobat amb una fruita podrida a casa teva? Cada cop és més important estudiar els podrits en les fruites ja que això ens permetrà trobar millors maneres de com prevenir-los o com frenar el seu creixement. De la mateixa manera que hi ha molta investigació de les malalties humanes per trobar tractaments més eficaços i més dirigits, la gent que treballem amb al fruita volem fer el mateix! Actualment, s’estan utilitzant molts productes químics i que en grans quantitats, poden ser perjudicials no només per nosaltres sinó també pel medi ambient. A més, cada any es llancen moltíssimes tones de fruita podrida o en mal estat, i això suposa una gran pèrdua de diners des del pagès fins a casa del consumidor. És per això, que com més coneguem com i perquè es podreix una fruita, tindrem una fruita més sana per a tothom. I qui fa aquesta feina? Doncs és una feina en què es requereix un perfil de gent variat, actualment hi estem treballant gent que hem cursat diferents tipus d’estudis i camps. Així que en aquesta xerrada m’agradaria explicar-vos tant la importància del que estudiem com les àrees en què treballem.

QUI?

Marta Balsells, investigadora de l’IRTA

ON?

Sala Polivalent de l’Institut d’Els Planells d’Artesa de Segre

QUAN?

11 de febrer, a les 10 hores

 

Què faríem sense els insectes?

La primera reacció que fem davant d’un insecte és rebuig: apartem les mosques amb la mà, fem cara d’angúnia quan veiem cucs, tenim por quan ens trobem una abella al jardí i ens venen unes ganes enormes d’esclafar aquella tisoreta que surt de dins d’una carxofa. Però heu pensat què seria de nosaltres i del nostre planeta sense els insectes? Doncs que patiríem molta gana i el planeta moriria amb nosaltres. Sense abelles moltes plantes es quedarien sense fruits, i sense les llavors d’aquests fruits, moltes espècies de plantes desapareixerien i amb elles, desapareixerien també els animals que s’alimenten d’aquestes plantes i així fins arribar a nosaltres. Per tot això, penso que és important que conegueu la veritable cara de les cuques i cuquetes del nostre planeta. Voldreu que us ho expliqui? Segur que sí ?

QUI?

Georgina Alins, investigadora de l’IRTA

ON I QUAN?

  • Ajuntament de Balaguer, 11 de febrer, a les 11 hores. Tres escoles a la vegada: Escola la Noguera, Escola Mont-roig i Escola Vedruna (125 alumnes)
  • Teatre d’Almacelles, 11 de febrer, a les 15.30 hores. Escola Antònia Simó i Arnó (137 alumnes)

 

La ciència que duen els aliments que menjo

A la meva xerrada vull parlar de tres coses fonamentalment: en primer lloc, del meu camí recorregut fins a arribar a la meva ocupació actual, problemes i solucions que he anat trobant, encoratjant als alumnes a que si els agrada la ciència, vagin cap a ella, que sempre es pot trobar la manera d’arribar-hi. 

En segon lloc, intentar treure la idea de que la ciència només es fa en camps que surten molt als mitjans de comunicació, com la medicina o les energies, i defensar i donar a conèixer la recerca que es fa en el camp agroalimentari i com els afecta a ells dia a dia. Intentaré donar importància al món agrari, tan estigmatitzat, i a la recerca que es fa en aquest camp: els aliments que ells consumeixen cada dia, no apareixen de nova creació en un supermercat, darrera hi ha la seva producció i la recerca en ella.

Finalment, els parlaré de la meva feina actual, que considero molt desconeguda pel gran públic: fer créixer plantes sense terra, sense sol i tancades en pots, com pot ser? I per a què pot servir? Els portaré mostres de plantes in vitro i els faré pensar com poden viure en aquestes condicions i la utilitat de la tècnica.

QUI?

Maria Casanovas, investigadora de l’IRTA

ON?

INS Josep Vallverdú de les Borges Blanques, a 107 alumnes de 1r d’ESO

QUAN?

11 de febrer, a les 12.40 hores

 

Per què es podreix la fruita? 

Tindrà com a principal objectiu visibilitzar el treball que fem les dones en recerca, i posaré com a exemple la meua experiència i com ho he viscut jo tant personal como professionalment, trencar estereotips, i sobre tot ajudar a estimular la educació científica. La xerrada pretén fomentar l’esperit i pensament crític dels nens i nenes davant de qualsevol situació a la seva vida on han de prendre una decisió. Per això, hem de sensibilitzar al nens i nenes de d’importància de la feina que es fa des de la ciència per ells i elles, i en general per la societat. Finalment explicaré que és l’IRTA, un institut de recerca agroalimentària implementat a tot el territori català, i concretament què fem des de Postcollita de l’IRTA, per ells i elles: millorar la qualitat de les fruites que arriben a les seves mans per a que no tinguin podrits. Amb un treball clarament col·laboració i en equip treballen abordem diferent aspectes de les malalties fúngiques que poden aparèixer a les fruites, i avaluen i desenvolupem tractament per controlar-les. Els transmetré què es tracta d’un treball equip, d’un nombre molt important de persones amb múltiples formació acadèmiques, que van des de personal investigador, personal investigador en formació i personal tècnic.

QUI?

Charo Torres, investigadora de l’IRTA

ON?

Centre Mare de Déu de Montserrat de les Borges Blanques

QUAN?

11 de febrer, a les 11.30 hores

DESTINATARIS

Nens i nenes de 6è de primària i 1r d’ESO

Supermercat Consum Alamcelles
ilerdent
Lleida ciutat 30 - La paeria
Venda online de productes de proximitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.