Joves del centre de justícia juvenil El Segre de Lleida han pintat un dels murs de l’edifici en el marc del projecte ‘Traspassant Murs: reinserció a través de l’art’.
A més, aquest projecte, que impulsa la fundació SETBA, promou la rehabilitació, la disciplina i el treball en equip dels menors interns i els ajuda a reduir l’estrès. També, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha assistit aquest divendres a la presentació del mural i ha destacat que iniciatives com aquesta serveixen per “donar segones oportunitats que permetin als joves integrar-se en la vida social”. 21 joves han pintat el mural en vuit sessions, sota la direcció de Tope, un artista targarí amb experiència en murals col·laboratius en escoles i centres penitenciaris.
A més, prop de 150 joves interns en els set centres de justícia juvenil de Catalunya participen cada any en alguna de les activitats artístiques que s’hi organitzen per afavorir la seva reinserció a la societat. També, entre les activitats creatives que s’impulsen, en col·laboració amb diverses entitats socials, s’hi troben iniciatives de tallers relacionats amb la pintura, el teatre i la música i altres disciplines artístiques. A més, són activitats que ajuden en el procés de creixement personal dels joves, en què es fomenten l’empatia, l’esforç, la disciplina, el treball en equip, la solidaritat o el respecte.
A més, l’any 2022, el Departament de Justícia, Drets i Memòria, va atendre 5.910 menors relacionats amb algun tipus de delicte.
D’aquests, 449 van ser internats en un dels 7 centres que hi ha a Catalunya com a mesura judicial per haver comès un delicte greu, principalment de lesions o contra el patrimoni. Dels 449 joves interns el 2022, 67 ho van estar al centre El Segre de Lleida. Actualment hi ha 32 menors al centre i en el mural hi ha participat 21, que es van apuntar voluntàriament. Dels 21, 18 segueixen al centre i els altres 3 ja han marxat. Del total de menors interns a Catalunya, el 9,8% són noies.
‘Traspassant Murs’
Els joves del Centre de Justícia Juvenil El Segre (Lleida) han participat en el projecte ‘Traspassant Murs’, que impulsa la fundació SETBA. La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha visitat el centre aquest divendres, amb motiu de l’acte de cloenda de la 6a edició d’aquest projecte que demostra, ha dit, “que l’art no és un luxe ni un producte de consum per a les elits culturals, sinó un dret, una necessitat i una eina de les majories socials per viure millor”. Per la seva banda, el director del Centre de Justícia Juvenil El Segre, Francisco Blasco, ha destacat que “amb la suma esforços s’aconsegueixen experiències i vivències que enriqueixen tothom”.
A més, el projecte Traspassant Murs a Lleida s’ha completat amb la participació, per primera vegada, dels joves en el Festival Gargar de Murals i d’Art Rural de Penelles. Es tracta d’una iniciativa creada per l’empresa de disseny Binomic per difondre la cultura artística al món rural i que pretén sensibilitzar la població sobre els diversos col·lectius en risc d’exclusió social. El festival es va celebrar els dies 3, 4 i 5 de maig i va comptar amb la participació de 16 artistes, entre els quals es trobaven dos dels joves d’El Segre.
La proposta de la Fundació Setba i l’artista Tope en aquest festival va ser la de continuar el mural interior del Centre Educatiu El Segre també per així complir l’objectiu del nom del projecte: traspassar els murs. En els dos murals, tant el que es troba a l’interior del centre com el que està ubicat a Penelles, s’ha volgut representar una al·legoria al positivisme i a la llibertat, a través d’elements que reflecteixen les inquietuds dels joves, com el futur, el pas del temps, el suport o l’amistat.
“Desconnectar” de la realitat
Tope ha explicat que el mural que s’ha pintat en un dels murs del Segre ha estat ideat pels menors interns. Van ser ells els que van escollir què pintar i l’artista targarí es va encarregar d’ordenar les idees. El Suli és un dels joves i diu que va decidir participar al projecte per “desconnectar de la realitat” i que l’experiència ha estat positiva. “Jo vaig proposar dibuixar ocells perquè per a mi representen la llibertat”, ha explicat.
Aquest és un dels dibuixos escollits pel mural. D’altres, tal com explica el Marlon, són un volcà “que representa la ira, que hem d’aprendre a contenir tant a dins del centre com fora” o un noi mirant l’horitzó, que expressa que “hem de ser més reflexius per millorar el futur que volem”. El Marlon ha afegit que aquest projecte li ha servit per veure les coses d’una altra manera i desconnectar.
L’art com a mecanisme de reinserció
A més, al llarg de totes les sessions, els joves han pintat un mur de 30 metres de llarg per 2 metres d’alt, ubicat a dins de les instal·lacions a on estan complint una mesura d’internament en centre educatiu. La participació dels nois en aquest projecte vol despertar l’interès per l’art, demostrar que és un llenguatge d’expressió vàlid, crear complicitats en el grup, fomentar l’apoderament i autoestima, calmar l’ansietat i fer visible la realitat del centre a través d’una obra d’art comunitària. Per a la intervenció artística en el mur, els protagonistes han utilitzat una tècnica mixta amb productes a l’aigua, amb rodets, pinzells i esprais.
‘Traspassant murs’ és un projecte artístic participatiu adreçat a menors i joves interns, que ja s’ha replicat en quatre dels set Centres Educatius de Justícia Juvenil de Catalunya. Consisteix en una intervenció artística en algun dels espais arquitectònics del centre, sota la direcció d’un artista plàstic i amb l’ajuda també d’alumnes d’escoles d’art. El projecte es porta a terme des del 2018 i a partir del 2020 el Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Setba va signar un acord de col·laboració.
La Justícia Juvenil a Catalunya
A Catalunya, les persones són inimputables fins als 14 anys, i a partir d’aquesta edat els menors ja tenen responsabilitats penals. Quan una persona major de 14 anys i menor de 18 comet un delicte, els jutges de menors tenen el poder de decretar les mesures educatives més adients per a l’autor dels fets.
Aquestes mesures judicials decretades per als menors són l’equivalent a les penes per a les persones adultes, amb la diferència que les mesures de justícia juvenil se centren principalment en finalitats educatives. El ventall de mesures que pot imposar el jutge poden anar des de la mediació i la reparació a les mesures de medi obert, la llibertat vigilada, les prestacions en benefici de la comunitat o fins a tasques socioeducatives.
A Catalunya hi ha set centres de justícia juvenil: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L’Alzina (Palau Solità i Plegamans), Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí) i Els Til·lers (Mollet del Vallès). (ACN)
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.