ilerdent

Una trentena de persones amb diversitat funcional pugen cada any dalt d’un escenari per representar una obra de teatre que creen conjuntament amb directors, coreògrafs i escenògrafs professionals de renom.

Aquest és el tret diferencial de ‘Juneda Incursió’, un projecte que va néixer l’any 2013 amb l’objectiu de buscar l’excel·lència artística i dignificar col·lectius vulnerables. Hi participen usuaris de centres de les Terres de Lleida, com Talma de Juneda (Garrigues), Associació Alba a Tàrrega, Acudam de Mollerussa, i també usuaris de residències d’avis de Juneda o de Bellpuig (Urgell). Assagen dos dies a la setmana durant tres mesos.

Comencen al setembre i representen la funció abans de Nadal, en una gira per diversos municipis de Ponent.

El tret diferencial de ‘Juneda Incursió’, explica Albert Baldomà -coordinador del projecte juntament amb Cristina Sanz-, és que amb els actors i actrius amb diversitat funcional hi col·laboren “grans directors, coreògrafs i escenògrafs reputats”, com Sol Picó, Marta Pérez de T de Teatre, Anna Barrachina, Vero Cendoya o Quim Àvila, que creen la peça juntament amb ells amb l’objectiu de buscar “l’excel·lència artística”.

Enguany els dirigirà Íntims Produccions. Baldomà reconeix que és un any “especial” perquè el 2020, amb la covid, ja sabien que no ho podrien fer l’obra però l’any passat va ser “dramàtic” perquè van haver de suspendre, “tot i prendre totes les precaucions, assajar amb mascareta i crear grups bombolla”.

És per això que l’obra d’enguany parlarà de com la covid els va impedir fer la peça i de tot el que ha sentit aquest col·lectiu durant la pandèmia.

“Hi ha persones que han millorat moltíssim”, explica Baldomà, com el Robert, que assegura que ara canta millor que abans. El Ramon és el més veterà ja que ha participat en totes les representacions i també ho farà enguany.

“Abans em posava molt nerviós abans d’actuar però ja no”, explica. L’Encarna reconeix que el que més li agrada són els assajos, el teatre “ben fet” i que el públic l’aplaudeixi.

L’objectiu del projecte és oferir propostes culturals als col·lectius vulnerables ja que a Lleida “gairebé no n’hi ha” i, a més, fer-ho al territori. Baldomà destaca també que als participants els omple d’orgull veure’s en llocs on no s’havien imaginat.

I no només a ells, afegeix, sinó també a “gent com ells que està entre el públic i que els veu a dalt d’un escenari”. “Això aporta una dignificació a tot el col·lectiu, i amb aquesta representació hi va la normalització”, destaca. ACN

Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.