Fira Oli Garrigues
Un grup de nens tastant pa amb oli d'oliva verge extra a la Fira de l'Oli i les Garrigues de les Borges Blanques
ilerdent

La 57a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que se celebrarà a les Borges Blanques els dies 17, 18 i 19 de gener, comptarà amb la presència de 94 expositors i una seixantena de paradistes, després d’assolir fa uns dies el 100% d’ocupació.

La xifra suposa un increment de 3 nous elaboradors de productes de proximitat i ha estat possible gràcies a una redistribució de l’espai firal existent en relació amb l’edició del 2019 ales Garrigues. Una de les novetats d’enguany serà el nou espai dedicat a La Cuina de l’Oli.

Diputació de Lleida
Diputació de Lleida
Diputació de Lleida

Una caragolada i una degustació de vedella solidàries serviran per recaptar diners pels als afectats per l’incendi del juny passat i pels aiguats de l’octubre a les Garrigues. Un any més la fira també oferirà tasts, maridatges i presentacions, entre moltes actes activitats. El certamen distingirà el cuiner Josep Lladonosa i Giró amb el Premi Cultura de l’Oli 2020.

La Fira de l’Oli comptarà amb enguany 15 productors de proximitat a la carpa; 32 d’oleícoles, al Pavelló de l’Oli; 40 al Pavelló Comercial; 7 a la zona exterior, i una seixantena de paradetes d’artesania i alimentació, a l’exterior del recinte firal, segons ha explicat l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, durant la presentació del certamen que s’ha fet aquest vespre a la Canonja de la Seu Vella de Lleida.
Una de les novetats d’aquesta 57a edició serà el nou espai dedicat a La Cuina de l’Oli, el qual, juntament amb l’Espai Gastronòmic i el d’Aliments del Territori i Tu, acolliran una quinzena de xous culinaris en directe.

Altres novetats del programa

Mir ha explicat que la fira manté actes tradicionals com ara la caragolada solidària ‘Cargoli’, organitzada conjuntament amb la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol de Lleida i que enguany destinarà els seus beneficis a la plantació d’oliveres als municipis del territori damnificats pels incendis de finals de juny i els aiguats dels dies 22 i 23 d’octubre.

L’alcalde de les Borges ha destacat també la incorporació al programa firal d’una degustació solidària de vedella, cuinada a l’estil medieval, i organitzada amb el patrocini d’Asoprovac Catalunya. L’activitat també recaptarà fons amb el mateix objectiu solidari d’apadrinament d’oliveres.
De la mateixa manera que en edicions anteriors, el programa inclou també esdeveniments ja tradicionals com ara els tres tombs de diumenge, les visites guiades als elements turístics de la comarca o l’Oli Experiència, que s’oferirà el dissabte i que enguany inclou una caminada per paisatges típicament garriguencs.
També hi haurà un esmorzar a base de pa amb tomàquet, llonganissa, vi o aigua; tallers de collir olives, pedra seca i etnobotànica de les Garrigues; un dinar popular a base de cassola de tros i un tren turístic que recorrerà durant els dies de la fira els racons més emblemàtics de la capital de les Garrigues.

Enric Mir també ha anunciat que el Concert de l’Oli 2020 comptarà amb les actuacions d’Ebri Knight, Itaca Band i DJ Moncho. També dissabte es farà una ballada de sardanes, mentre divendres tindrà lloc la cantada de l’himne de la comarca, l’Oliver de les Garrigues’ a càrrec de l’Orfeó Terrall

L’alcalde de les Borges Blanques i president del Patronat Fira de les Garrigues ha destacat que enguany la fira destaca pel seu caràcter marcadament familiar; fet que evidencien l’agrupació de la majoria d’activitats infantils a la ludoteca i la potenciació dels tallers i les activitats gastronòmiques adreçades als infants.

A banda, el certamen inclourà una setantena d’activitats per a públic adult com ara tasts, maridatges i presentacions de novetats vinculades a l’actualitat oleícola catalana.

Premi Cultura de l’Oli 2020

Mir també ha donat a conèixer el nom de la personalitat que rebrà enguany el Premi Cultura de l’Oli. El guardó recaurà a la persona de Josep Lladonosa i Giró, divulgador de la cultura del bon menjar a les comarques lleidatanes, guanyador de la Creu de Sant Jordi l’any 2003, cuiner, professor, escriptor i investigador.

L’acte de presentació ha comptat, entre altres, amb les intervencions del director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerès; del vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre; del primer tinent d’alcalde de la Paeria, Toni Postius, i del regidor de Promoció Econòmica de les Borges Blanques, Jordi Ribalta.
L’acte ha estat amenitzat amb les interpretacions de la soprano Mariona Herrera i la pianista Marta Mesalles i, en acabar els parlaments, s’ha dut a terme una degustació d’olis i de productes típics de la comarca.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.