escultures
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

Montoliu de Lleida ha estat l’escenari, aquest dissabte, de la primera de les activitats  dinamitzadores que s’han programat dins el projecte ‘Els Museus i les Col·leccions del  Segrià.

Cada espai, mil històries’ que impulsa el Consell Comarcal del Segrià des de la  seva àrea de Cultura. La sessió d’avui s’ha dedicat a la Col·lecció d’escultures i relleus  de Jaume Gort, que és un dels espais museístics que participen en aquest projecte.

L’acte  s’ha  iniciat  davant  una  cinquantena  de  persones  a  l’Ajuntament  de Montoliu,  l’espai  on  s’exposa  l’obra  escultòrica  cedida  per  la  família  de  l’artista.  Hi  han  intervingut Teresa Malla, cap de l’àrea de Cultura del Consell; Josep Guillamet, alcalde  de Montoliu de Lleida; i Glòria  Jové  (Universitat de Lleida, Grup híbrid), que ha estat  l’encarregada  de presentar el  projecte.  També  hi  ha  assistit  la  filla  de  Jaume  Gort,  Montse Gort, que ha agraït la iniciativa del Consell.

En la seva intervenció, Teresa Malla ha destacat que es tracta d’un projecte que “neix  amb  la  voluntat  que  el  patrimoni  no  desaparegui”  i  que  vol  “donar  visibilitat  als  museus  i  les  col·leccions”,  donant  a  conèixer  i  difonent el  contingut  de  27 espais  expositius  de  18  municipis  del  Segrià,  amb  especial  atenció  als  que  no  disposen  de  reconeixement  oficial  com  a  museus  ni  de  recursos,  però  que  ofereixen  peces  de  col·leccionisme o difonen elements patrimonials. Uns espais, ha recordat Teresa Malla, que “guarden la nostra herència” i que, per tant, són uns espais “d’aprenentatge”.

A  continuació,  s’ha  fet  una  visita  a  l’Espai  Jaume  Gort,  situat  als  baixos  de  l’Ajuntament, i més  tard Jordi Curcó ha ofert una xerrada  sobre l’obra escultòrica de  Jaume  Gort.

Curcó,  que  és  autor  del  llibre  ‘Jaume  Gort.  L’escultor  de  la  modernitat  serena’, ha glossat l’extensa obra de l’escultor i l’estil d’un artista nascut a Montoliu de  Lleida el 1919 i que va morir a Lleida el 1966. Format a Lleida, Barcelona, París i Roma,  Gort va ser un prolífic escultor que destacà per la seva producció d’escultures i relleus,  sobretot d’imatges religioses, de les quals destaquen per la seva popularitat les talles  de Sant Jaume del Peu del Romeu de Lleida o dels Fanalets, el pas de ‘la Somereta’ i la  imatge de la Mare de Déu de Grenyana. També és l’autor de diverses làpides, nou de  les quals es poden veure al cementiri de Montoliu de Lleida i han estat declarades Bé  Cultural d’Interès Local (BCIL). La seva obra es considera moderna, de formes tallades i  figures dins d’un cànon geomètric, en què destaquen els volums i l’elegància.

En acabar, s’han traslladat al cementiri de Montoliu de Lleida, on han dut a terme una  visita dinamitzada de la mà de la Glòria Jové, professora de la UdL, amb el tema ‘L’art  de les làpides’, per descobrir l’art funerari del mateix Jaume Gort. Durant aquest acte,  Montse Gort,  filla  de  Jaume Gort,  ha  llegit un  poema  que  va escriure  dedicat  al  seu  pare, titulat ‘Pare de Déu.

Tal com ha detallat la mateixa Glòria  Jové en la seva intervenció a la presentació, en una  primera  fase  del  projecte,  que  compta  amb  el  suport  de  l’Institut  d’Estudis  Ilerdencs, es va dur a terme una tasca de recull d’informació i l’edició d’un quadríptic  informatiu amb un directori d’espais i un mapa, una publicació que s’ha distribuït als  ajuntaments i espais museístics, i que també està a disposició del públic a la recepció  del Consell.

L’acte d’avui suposa el  tret de sortida de la segona  fase del projecte, en què, sota la  supervisió d’un equip de la Universitat de Lleida, s’han programat un seguit d’activitats  dinamitzadores.

De moment, se  n’han triat  quatre  per  la  seva  singularitat  temàtica  i  dispersió geogràfica en la comarca, a l’espera d’implementar-ne de noves en properes  edicions.

La  primera  d’aquestes  accions  és  la  celebrada  avui  a  Montoliu  de  Lleida.  La  segona  tindrà  lloc  el  dissabte  vinent,  10  de  juny,  al  Museu  gràfic  de  nines  antigues  de  Benavent de Segrià. El 8 juliol serà el torn per al Museu etnològic Casa Jan d’Almenar, i  un  dia  després,  el  9  de  juliol,  es  tancarà  aquesta  primera  tongada  d’accions  dinamitzadores  amb  una  jornada  que  es  destinarà  al  Museu  d’història  local  Pepe  Guillermo d’Almatret.

Cal  destacar,  igualment,  que  amb el  projecte  també es  posa en marxa  una  iniciativa  participativa: un passaport amb el qual es convida tothom a visitar algun dels 27 espais  expositius i  col·leccions  del Segrià,  de manera  que  si es  porta al  Consell el  passaport  amb cinc segells que demostrin la visita a cinc dels espais, es premiarà els participants  amb un obsequi.

Podeu  consultar  tota  la  informació  sobre  el  projecte  i  el  llistat  de  tots  els  espais  museístics que  en  formen  part  al  web http://segria.cat/arees/cultura/patrimoni comarcal/museus.

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.