La comissió territorial de la vegueria de Lleida de la Taula Nacional de l’Aigua parteix amb estudis damunt la taula sobre la necessitat de fer un canvi de model de cultius per tal d’optimitzar l’ús de l’aigua davant el context actual de canvi climàtic.
Aquests estudis es basen en les noves tendències alimentàries a Europa, que passen per un major consum de lleguminoses per a la producció de proteïna alternativa, entre d’altres. La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha parlat de la necessitat que la ciutadania sigui conscient de l’escassetat hídrica. La comissió s’ha constituït amb una trentena d’actors a la Casa Canal de Mollerussa, on també s’ha parlat de la modernització del reg.
Els estudis se centren en la identificació i caracterització de les tendències sectorials i intersectorials de nous models de producció, d’explotació, de consum, de distribució i de negoci agroalimentaris dins del marc de la generació sostenible d’aliments i de la bioeconomia circular susceptibles de ser implantades a Ponent.
Per exemple, posen el focus en la producció i transformació de lleguminoses de gra a Lleida per obtenir productes amb alt contingut de proteïna vegetal, en l’elaboració de productes a base de mescles de proteïna animal i vegetal, en la producció de fruita dolça a través de sistemes altament tecnificats amb cogeneració d’energia i biomaterials, en la producció de panís sostenible per a obtenció de derivats per alimentació humana i animal i aprofitament de la tija per a aïllament tèrmic en la construcció, o en el cultiu de brassicàcies de tardor com són la coliflor, el bròquil i el romanesco.
A la comissió també s’han entregat detalls de les línies de recerca en què treballa l’IRTA, entre les que destaquen la recuperació de cultius de cereals orfes com l’ordi pelat o el fajol, per afavorir la biodiversitat, contribuir a fixar nitrogen al sòl i fer un ús més eficient de l’aigua; la de la cerca de noves varietats, amb portaempelts adaptats a la sequera i eficients en l’ús de l’aigua; la de les noves estratègies de reg deficitari en els arbres fruiters per conèixer en quins moments pot produir-se l’aportació d’aigua als cultius o quant de temps pot deixar-se “patir” un arbre.
També, la dels avenços en agronomia i noves tècniques digitals en el seguiment de la sequera, especialment pel que fa a la utilització de teledetecció (per monitorar l’estat dels cultius), intel·ligència artificial (per identificar cultius sobre sèries de teledeteccions) i bessons digitals (eines digitals que recullen un gran nombre de dades i executen com a contrapartida digital en temps real d’un objecte o procés físic per predir el seu funcionament).
Debat en el repartiment de l’aigua entre canals
Un dels participants a la taula ha estat el president dels regants del canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, que ha lamentat que fins a l’actual episodi de sequera no s’havia tingut en compte la diferència entre un reg modernitzat i un reg atesa. En el sistema Oliana-Rialb hi ha dos grans usuaris, que són el canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues però Jové ha remarcat que el primer gasta el triple d’aigua que el segon, perquè no està modernitzat.
En aquest sentit, ha criticat que amb la sequera de Lleida les restriccions han estat iguals per als dos, però la diferència és que al Segarra-Garrigues només necessitaven 8 hectòmetres d’aigua per salvar la collita i no se’ls va tornar a donar l’aigua fins al 8 de juliol, per la qual cosa s’ha perdut part de la producció. Jové ha reclamat a la taula que hi hagi una diferenciació a l’hora de fer el repartiment de l’aigua quan hi ha sequera.
De la seva banda, el president dels regants del canal d’Urgell, Amadeu Ros, ha tornat a reclamar la modernització i espera que a partir del 23-J hi hagi un compromís de nou govern espanyol, ja que el català ha dit que hi aporta una part de finançament necessària. Ros ha recordat que enguany han “sacrificat” 13.000 hectàrees de regadiu per poder tenir aigua per la campanya de l’any que ve i que per això esperen ajudes per compensar-ho. Així mateix, també ha comentat que al setembre abordaran amb l’IRTA les possibilitats d’implantar nous cultius que tinguin menys demanda hídrica.
El canal d’Urgell farà dijous un ple de la junta per acordar un nou reg de supervivència per als fruiters a partir de divendres.
Tres reunions previstes de la comissió territorial
El calendari de la comissió territorial de la vegueria de Lleida preveu tres sessions generals. La d’aquest dimecres s’ha convocat a la Casa Canal i les dos següents es faran en altres seus de comunitats de regants o altre espais. En la sessió, l’ACA ha actualitzat les dades sobre la disponibilitat de recursos hídrics i s’han exposat els estudis i línies de recerca amb què es disposa inicialment. Els participants s’han compromès a estudiar propostes sobre com es poden reduir els consums en els seus respectius sectors d’activitat i què es necessita per assolir-ho. Una oficina tècnica habilitada per l’ACA recollirà aquestes primeres conclusions, que es posaran en comú en la segona reunió de la Taula, durant la propera tardor.
De la tercera sessió, prevista a la primavera de 2024, està previst que en surti un document consensuat que s’elevarà a la Taula Nacional de l’Aigua, que té l’encàrrec de presentar les pautes d’estalvi i millora de l’eficiència en els diferents usos de l’aigua a Catalunya.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.