Pubilles
Imatge d'arxiu de la presentació de les pubilles que marca l'inici de la Festa Major de maig a Lleida
La Crida per Lleida – CUP anuncia que els seus dos edils no assistiran a la proclamació de les pubilles de la Festa Major ni a la imposició de bandes que es durà a terme demà dijous, 10 de maig.

En aquest sentit, el grup municipal creu que participar de la festa i la cultura popular no és sinònim de mantenir l’imaginari del catalanisme més tradicionalista, que la formació considera absolutament caducat i superat. Un catalanisme d’arrel folklòrica que vincula la figura de la pubilla (i la de l’hereu, si fos el cas) a una tradició sociohistòrica lligada a un model pairalista, que parteix d’uns valors tradicionals i conservadors, com ara el concepte de l’heretatge.

En un context com l’actual, després de l’èxit rotund de la vaga feminista del 8 de Març i de la vergonyosa sentència del cas de “la manada”, la formació no pot entendre que es mantingui un acte d’aquestes característiques i que la Paeria en faci gala escudant-se en la tradició.

Així, la Crida creu que la proclamació de les pubilles no deixa de ser una nova exhibició patriarcal de construcció d’una realitat on la dona, la pubilla, es presenta com a una figura purament ornamental, que cada barri, partida o associació de la ciutat llueix un cop a l’any. La formació considera que posar bandes i flors a les dones no és política de defensa dels drets per la igualtat de les dones, sinó que és menystenir-les, un cop més.

ERC-Avancem planta el pregó de la Festa Major i els actes de Sant Anastasi com a protesta pel suport de la Paeria al 155

El grup municipal ERC-Avancem plantarà els actes oficials de la Festa Major de Lleida com el pregó de dijous o els actes protocol·laris de la diada de Sant Anastasi, divendres 11 de maig, com a protesta pel suport del govern municipal del PSC i els seus socis a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i a la repressió continuada de l’estat espanyol contra l’independentisme.

El president del grup, Carles Vega, convida els lleidatans i lleidatanes a gaudir de la festa amb normalitat, i fins i tot apunta que assistirà a alguns actes de forma individual, però considera que “com a representants d’una institució com la Paeria, que s’ha negat repetidament a denunciar l’empresonament dels presos i preses polítiques i en què governa a un partit que ha donat suport explícit al 155 no podem participar de la festa.”

A més, ha insistit que “amb el president d’Esquerra Republicana en presó preventiva de forma injusta, a més de vuit persones innocents més, i set polítics més a l’exili –entre ells la secretària general del nostre partit- no hi ha res a celebrar.”

En canvi, el grup municipal ha decidit assistir a l’acte central que la Sirollada farà dissabte amb el lema “No podem ser si no som lliures” amb el qual es vol reivindicar l’alliberament dels presos i preses polítiques.

Recordem que el grup republicà fa dies que tampoc assisteix a fires, inauguracions o celebracions com la que es va fer al Lleida Llista després de guanyar la Copa CERS d’hoquei.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here