La CUP ha reconegut sentir-se “decebuda” per la gestió i l’atenció a les persones que venien a treballar a la recollida de la fruita a Lleida duta a terme per la Paeria, liderada per ERC.
“Hem vist com aquest ajuntament renovat no ha arribat allà on s’esperava que arribés”, ha dit la diputada de la CUP-CC al Parlament Natàlia Sànchez, davant del pavelló 3 de Fira de Lleida, habilitat com a allotjament per a temporers.
Sànchez ha reclamat que tant la Generalitat com els ens locals ofereixin recursos residencials estables a les persones que venen a treballar i ha proposat deu mesures urgents que s’haurien de dur a terme.
Els anticapitalistes han volgut posar l’accent en les condicions de treball amb què es troben el conjunt de les classes treballadores dels Països Catalans i el procés de precarització laboral que des de fa dècades empitjora dia a dia les condicions materials de vida de la població i la cruesa d’aquestes, que la crisi econòmica i social agreujada per la covid-19 ha evidenciat.
Consideren que la “greu situació” que s’ha viscut amb els temporers no és un problema de Lleida ni de Ponent. “És un problema estructural sobre l’accés a drets de les persones que treballen en el sector primari”, alerta Sànchez. En aquest sentit, ha denunciat la mirada “utilitarista” que es dona tant des de la Generalitat com de l’Estat dels treballadors de la fruita.
La CUP ha denunciat les successives reformes laborals regressives per part del govern de l’estat espanyol i com aquesta situació es veu agreujada a “l’esglaó més feble, el del treball temporer”, ja que s’hi combina temporalitat, mobilitat, salaris baixos i restricció d’accés als permisos de treball. “Com pitjors condicions de treball, pitjors condicions d’accés als drets bàsics”, ha dit Sànchez.
Per aquest motiu, diversos representants de la CUP a les Terres de Lleida han exigit davant del pavelló on s’allotgen els treballadors temporers, 10 mesures de mínims al govern de la Generalitat per revertir la situació, en el marc de la campanya ‘Que No Ens Robin La Vida’. La diputada Natàlia Sànchez ha liderat l’acte, acompanyada de l’advocada Ester Sancho i de militants de la CUP a Lleida com Francesc Gabarrell.
Reclamen que La Generalitat se sumi a la demanda de regularització de treballadors estrangers que viuen a Catalunya i que es desmarqui de les polítiques agrícoles europees que ofeguen el petit productor en benefici dels grans capitals i els intermediaris del mercat agroindustrial. També que treballi per la sobirania alimentària afavorint el producte agrari ecològic i de proximitat.
La CUP també demana a la Generalitat que aprovi la dotació de fons econòmics per la inserció laboral a través d’ajuts a la regularització de treballadors i que fomenti les cooperatives de treball de cures, amb ajuts específics a les dones treballadores d’aquest sector que les allunyi de la sobreexplotació. Així mateix, que des de la Secretaria d’Immigració es donin les ordres precises per facilitar els informes d’arrelament que emet el Departament d’Afers Socials i Treball.
Protecció més enllà dels 18 anys
La CUP també ha demanat al Govern que ampliï les polítiques de protecció a la infància i a l’adolescència impulsant la residència legal i amb treball per a tots els infants tutelats per la Generalitat quan assoleixen la majoria d’edat laboral.
“La realitat que es viu a Ponent no és exclusiva d’aquí”, ha destacat Sànchez. “Estem veient com la DGAIA deixa desemparats a joves quan compleixen els 18 anys. Cal fer prevaldre els drets dels infants, els joves i els adolescents per sobre del lloc on han nascut”, ha reclamat.
Demana aturar conductes xenòfobes als Mossos
Sànchez ha demanat al Departament d’Interior que aturi les respostes policials a problemes socials i que expulsi del cos de Mossos d’Esquadra les conductes xenòfobes amb protocols clars de protecció dels drets i la no discriminació.
La CUP critica que el comportament racista fet públic la setmana passada d’uns mossos a un jove, no ha tingut conseqüències clares. “Això fomenta la impunitat”, alerten, i per això és “imprescindible”, asseguren, que el conseller Miquel Buch suspengui de feina i sou els sis mossos que van perpetrar les “violències racistes”. En aquest sentit denuncien que no es tracta d’un cas aïllat sinó un dels molts que s’invisibilitzen.
Més participació
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.