La depuradora de Lleida ha augmentat fins al 50% la seva autosuficiència energètica amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques. En concret s’han instal·lat 705 panells solars amb una potència de 355 kWp al llarg del 2021 amb una inversió de 650.000 euros.
A la depuradora també s’estan duent a terme millores en la qualitat de l’aigua depurada i la separació de residus impropis com les tovalloletes i les mascaretes d’un sol ús. La planta que dona servei a la ciutat de Lleida i a Alpicat des de 1994, té un historial d’elevada eficiència en l’eliminació de contaminants. Els rendiments són superiors al 90-95% en eliminació de sòlids i matèria orgànica.
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyats per la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, entre d’altres autoritats, han visitat aquest divendres les instal·lacions de la depuradora de Lleida per conèixer les darreres actuacions dutes a terme per a millorar l’eficiència energètica de la planta.
A banda de la instal·lació dels panells solars, s’ha millorat la xarxa de monitoratge energètic, els sistemes de control intel·ligent (aplicant eines d’intel·ligència artificial, IA), la producció de biogàs i el control d’emissions i olors. Les obres han estat encarregades per la Paeria a l’empresa concessionària Aqualia, un cop aprovades i finançades per l’ACA (programa de Reposició i Millores 2021).
La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha posat en valor els “esforços” de les administracions i de les empreses gestores per descarbonitzar el cicle de l’aigua i millorar l’equilibri energètic en matèria de sanejament.
A més d’aquestes actuacions, a la depuradora s’hi fan millores en el tractament secundari, consistent en la substitució de difusors, per augmentar l’eficiència energètica l’eliminació de nitrogen i sistemes de control per afavorir els processos biològics d’eliminació de fòsfor.
Per últim, també s’estan duent a terme altres actuacions amb l’objectiu de potenciar l’eficiència del tractament de fangs i permetran augmentar la producció de biogàs, tant per a usos en cogeneració com per bio-metà vehicular. També s’ha dotat a l’EDAR d’una major eficiència i capacitat en la separació d’impropis, com les tovalloletes humides o les mascaretes, donada la creixent extracció d’aquest residu. ACN
Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.