Sabem que les desigualtats socials són el principal determinant de la salut. Ho sabem per experiència pròpia i pel coneixement social i acadèmic. I així de contundentment ho manifesta l’Organització Mundial de la Salut. La classe social, el gènere i la condició migratòria són els principals determinants de salut. Aquesta relació també es manifesta respecte de les condicions de treball i salut.
La salut d’homes i dones és diferent i és desigual; és diferent, perquè hi ha una sèrie de factors biològics (genètics, hereditaris, fisiològics, etc.) que determinen el funcionament i el risc d’emmalaltir dels cossos d’uns i altres, i és desigual perquè hi ha una altra sèrie de condicionants socials, explicats pel gènere, que influeixen de manera injusta sobre la salut d’homes i dones.
La nostra societat masclista i androcèntrica fa, també, que el sistema sanitari no sigui neutral i acabi generant violència de gènere. Tant la detecció i l’atenció de la malaltia com quines són les prioritats de la recerca —per exemple: la biomèdica— o quins són els protocols de la prevenció sobre la salut, tots aquests aspectes tenen com a referent bàsic l’estàndard masculí. Això crea un model sanitari que resulta ser agressiu amb les dones perquè pot produir efectes nocius per al seu cos i pràctiques sanitàries contràries a la seva salut. En moltes ocasions observem excessos sanitaris sobre les dones que es poden considerar violència de gènere. Ho veiem en aspectes relacionats amb la sexualitat i la reproducció. Es parla sovint de violència obstètrica perquè hi ha un excés d’intervenció en els processos naturals del part. També en l’anticoncepció, que s’ha centrar sempre en les dones i no en els homes, amb tractaments hormonals que tenen molts efectes secundaris. A més el mateix mercat de treball obliga a les dones a ser mares cada vegada més tard, amb el que s’allarga el consum d’anticonceptius en l’edat fèrtil, i això pot comportar greus problemes per a la salut. Igualment passa amb la medicalització de processos vitals per convertir-los en malalties, com per exemple la menopausa.
Les condicions de desigualtat de les dones en l’entrada, la permanència i la sortida del mercat laboral, la precarització de les condicions de treball i la gran presència de dones en sectors econòmics precaris són determinants per a la seva salut. És prou conegut que l’esperança de vida de les dones és superior a la dels homes, però també se sap que la qualitat de vida i de salut de les dones és més desfavorable que la dels homes. I aquestes diferències no s’expliquen per qüestions biològiques, sinó principalment per desigualtats socials i d’accés als sistemes de salut.
Per entendre la relació entre condicions de treball i salut també cal analitzar i reconèixer que la cultura i la pràctica predominant de la prevenció de riscos laborals és androcèntrica, i això es veu de manera clara en dues dimensions de la prevenció que es consideren principals: els riscos de seguretat i els accidents de treball, que tenen sobrepresència masculina. I, en canvi, massa sovint, s’ignoren els riscos d’ergonomia i els riscos psicosocials, així com les malalties professionals, en què la pèrdua de salut afecta principalment les dones.
Analitzar les condicions de treball, els riscos, l’exposició i la salut, incorporant la mirada de gènere, i actuar davant de les desigualtats que es detecten és l’única manera d’avançar en el dret a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, i en la millora de les condicions de treball i salut de les dones. Anomenem aquestes polítiques de sensibles al gènere. La resta de polítiques són inefectives o, fins i tot, discriminatòries. Per aconseguir que les polítiques i les pràctiques de prevenció siguin sensibles al gènere, s’identifiquen quatre elements clau: visibilitzar les condicions de treball i els riscos per a les dones, visibilitzar la salut de les dones, universalitzar la prevenció i preveure’n tots els riscos, i la participació de la representació sindical i de les treballadores.
A CCOO tenim experiència i molta feina acumulada de les delegades i delegats de prevenció del sindicat. Tot i així és necessari que actuem de manera més tranversal i que intensifiquem la nostra feina incidint en la negociació col·lectiva, en les avaluacions de riscos —fent compatible la producció amb els horaris i la distribució de la jornada— i en l’anàlisi de les dades des de la perspectiva de gènere. Si intensifiquem la nostra feina en tots els àmbits, obtindrem millors resultats per a una major seguretat i salut tant dels treballadors com, i principalment, de les treballadores. Per això hem elaborat la guia sindical Dones, treballs i salut que dona indicacions de com actuar.
El compromís de CCOO pel 28 de maig, Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones, és fer visibles aquestes desigualtats i reivindicar la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques generals de salut i, específicament, en la salut laboral i la prevenció de riscos laborals.
Imma Romeo Mallafré
Secretària de Dones, Cooperació, Moviments Socials i Diversitats
CCOO de les Terres de Lleida
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.