Una de les principals línies de treball d’un Pla Estratègic és l’estat demogràfic i l’anàlisi del creixement poblacional, i en aquest sentit és important tenir una planificació estratègica sobre aquest creixement i orientar-lo per afrontar el futur. Per aquest motiu, el Grup d’opinió i debat Compromesos amb el Futuir de Lleida, que promou la Fundació ICG, ha celebrat una nova jornada de treball on s’han analitzat els moviments demogràfics del nostre territori i els efectes generats per la creixent immigració viscuda en els últims anys.
També s’ha analitzat altres aspectes, com la situació del mercat laboral en aquests col·lectius, la manca de mà d’obra qualificada que pateixen algunes empreses i la necessitat d’avançar-se a l’arribada de temporers per la campanya de recollida de fruita d’enguany.
En concret, segons les dades extretes d’un estudi de la Universitat de Lleida, el 90% de l’increment demogràfic de les comarques de Lleida que s’ha produït els últims anys és fruit de la immigració.
Així mateix, segons les últimes dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya ( IDESCAT), la població estrangera a la demarcació de Lleida representa prop del 19% del total de la població establerta a les nostres comarques. Pel què fa la plana de Lleida, la dada supera el 20%, tenint en compte que hi ha municipis com Guissona que arriben al 57%, La Portella un 40%, o poblacions com Aitona, Torres de Segre i Alcarràs que superen el 30%.
Pel què fa les capitals de comarca amb més població estrangera son: Mollerusa que supera el 27%, Balaguer amb prop del 24%, Tàrrega amb el 22,40%, seguida de Cervera amb el 22,23%, Ponts amb el 21% i Lleida amb el 20,8%. Borges se sitúa al 16%.
De l’estudi de projeccions de població a Catalunya 2021-2025 (IDESCAT) es despren que la població seguirà creixent en els propers anys per efecte de la migració, ja que el creixement natural ( neixements menys defuncions) serà negatiu, continuant amb la tònica actual, i que els fluxos de migració amb l’estranger seran importants, amb més entrades que sortides, per la qual cosa caldrà aplicar diverses polítiques públiques per afrontar aquests fets.
Davant la necessitat d’apropar els nouvinguts a la població autòctona, es requereixen actuacions que garanteixin la seva ràpida integració. Per aquest motiu, el Grup Compromesos amb el Futur de Lleida reclama a les administracions competents polítiques d’immigració que afavoreixin la incorporació del màxim nombre de treballadors nouvinguts al mercat laboral.
El Grup Compromesos assegura que s’han de canviar les dades actuals del treballadors estrangers afiliats en alta laboral que, segons les dades facilitades pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, al conjunt de la demarcació de Lleida, és de 40.231 persones, quan el total de persones en edat laboral (de 16 a 64 anys) és de 67.945 persones.
Segons aquestes dades s’extreu que el 43% de la població estrangera a les comarques de Lleida no s’ha integrat en el mercat laboral. Per això es considera del tot necessari posar en marxa plans de formació i programes d’orientació laboral que facilitin l’entrada d’aquests col·lectius al treball.
Així mateix, es reclama que s’amplii l’oferta formativa i es destinin més recursos en aquesta direcció i que s’estructuri d’acord amb les necessitats de les empreses i a l’hora es doni resposta a la manca de mà d’obra qualificada que pateixen els diferents sectors industrials vinculats a l’energia, i la construcció, entre d’altres com soldadors, instal·ladors, etc.. i que es cobreixin les necessitats específiques del mercat.
A més, s’han de posar en marxa actuacions per captar noves empreses que puguin contribuir a ocupar la població estrangera de la demarcació de Lleida que avui, per diferents motius, no està integrada en el mercat laboral.
Aquestes propostes formatives i aquesta integració laboral han d’anar encarades en el sentit que aquest segment de població s’arreli a casa nostra i s’integri plenament, fent tot el possible per evitar que es generin situacions de marginalitat.
Així, el grup de debat i opinió conclou que calen actuacions per part de les administracions que apropin els nouvinguts a la població autòctona, garanteixin la seva integració i evitin, com passa en molts llocs, la concentració d’aquestes persones en les àrees on es localitza l’habitatge de més antiguitat dels municipis. Per això també es reclama un nou Pla urbanístic més integrador i sostenible tal com ja es va demanar en la passada reunió del grup d’opinió i debat.
Temporers
En el decurs de la trobada també s’ha tractat la proximitat de la campanya de recollida de fruita. Davant aquest acostament de la campanya, el Grup també reclama que l’administració s’anticipi a la possible arribada de temporers sense contractació en orígen, per evitar imatges com les que s’han viscut en anys anteriors, i proposa que a través d’un organisme que integri principalment la conurbació urbana de Lleida que en col·laboració amb els ajuntaments, sindicats agraris i les cooperatives, es coordini la distribuciód’aquests treballadors entre les diferents poblacions d’aquesta àrea territorial, ja que conjuntament amb el sectror agrari, han fet una bona feina per disposar d’albergs adequats per afrontar la campanya de la fruita d’enguany.
El grup Compromesos amb el futur de Lleida és un grup de debat i opinió que promou la Fundació ICG, amb personalitats procedents del món polític, econòmic, social, acadèmic i cultural per analitzar, debatre i aportar plantejaments que afavoreixin l’impuls i el creixement de la ciutat de Lleida i la seva àrea d’influència. Aquest grup l’integren avui persones destacades de la vida pública lleidatana: Josep Grau, Víctor Colomé, Josep Clotet, Agnès Pardell, Josep Maria Llop, Carmel Mòdol, Josep Maria Reig, Maria Burgués, Manel Lladonosa, Montserrat Gil de Bernabé, Delfí Robinat, Albert Reig, Yasmina Vilagrasa, Quim Matinero i el president de la Fundació ICG, Antoni Siurana.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.