Iris Sánchez
Iris Sánchez és tècnic de laboratori, estudiant de doble grau de bioquímica i activista de Nova Eucària
Lloguer de vehicles i furgonetesw RENTALG

És mitja jornada a la feina i t’has aturat a fer el descans. Fas una ullada a les notícies online mentre endrapes un entrepà, com de costum. Rebrots de coronavirus a tort i a dret. Alguna mort d’algun personatge rellevant. Pluja, baixen les temperatures. L’entrepà de tota la vida, normal i corrent. Pernil, fuet, gall d’indi, formatge, tonyina… un contagi massiu de coronavirus en un escorxador. I abans d’ahir, igual. I demà, la mateixa història.

Printlleida

La indústria càrnia i els escorxadors són focus majoritaris de contagis massius del virus. Una de les causes principals radiquen en la precarietat dels treballadors d’aquestes empreses -la majoria immigrants que treballen sense descans i conviuen en situacions precàries a causa dels sous irrisoris, jornades abusives, i de les necessitats econòmiques de les seves famílies a l’estranger-, com també en les favorables condicions de propagació del virus dins les instal·lacions: grans reguers de sang, ventilacions inadequades, desplegament de cadàvers i ritmes frenètics d’assassinats en què els treballadors han de romandre colze a colze i sense descans. Una combinació macabra i propicia a la malaltia, ja prèvia a la etapa Covid-19, cruel per als humans i especialment per als animals que hi són esquarterats en quantitats exacerbades.

Des de l’inici de la pandèmia hem estat testimonis de desenes de brots focalitzats en aquestes empreses, tot i que el protagonisme s’ha relegat a altres sectors. Tot i així, no deixarem de veure com els contagis es disparen dins d’aquestes naus del terror, com s’ha sabut aquesta darrera setmana el cas d’un escorxador d’aus de Roquetes, a les Terres de l’Ebre. Però tot plegat resulta ser una notícia més per a la ciutadania, que viurà endormiscada mentre pugui gaudir del seu entrepà i es concentri en fer peripècies per mantenir-se lliure del contagi. Mentre que l’embotit que assaboreix al llegir les notícies, tantes morts haurà provocat per poder arribar al seu entrepà de descans laboral. I al seu plat a l’hora de sopar. I al de tota la seva família.

És el nivell d’inconsciència social, allò que està tan aferrat a les costums que no ens atrevim a plantejar, el que causa milions de morts anuals, que manté i escampa la precarietat laboral de milers de persones, que està propagant la nova malaltia que ens atrapa aquest 2020, i que està a tan sols un gest de cadascun de nosaltres: deixar de consumir animals com a aliment, i escollir alternatives que ja són àmpliament distribuïdes en tot el comerç. Només així s’acabaran els escorxadors i tot el patiment que comporten.

Iris Sánchez és tècnic de laboratori, estudiant de doble grau de bioquímica i activista de Nova Eucària

 

Versión en español:

LA INCONSCIENCIA DEL BOCADILLO

Es media jornada en el trabajo y has parado a hacer el descanso. Echas un vistazo a las noticias online mientras engulles un bocadillo, como de costumbre. Rebrotes de coronavirus a diestro y siniestro. Alguna muerte de algún personaje relevante. Lluvia, bajan las temperaturas. El bocadillo de toda la vida, normal y corriente. Jamón, salchicón, pavo, queso, atún… un contagio masivo de coronavirus en un matadero. Y antes de ayer, igual. Y mañana, la misma historia.

La industria cárnica y los mataderos son focos mayoritarios de contagios masivos del virus. Una de las causas principales radican en la precariedad de los trabajadores de estas empresas -la mayoría inmigrantes que trabajan sin descanso y conviven en situaciones precarias debido a los sueldos irrisorios, jornadas abusivas, y de las necesidades económicas de sus familias en el extranjero -, así como en las favorables condiciones de propagación del virus dentro de las instalaciones: grandes regueros de sangre, ventilaciones inadecuadas, despliegue de cadáveres y ritmos frenéticos de asesinatos en que los trabajadores deben permanecer codo a codo y sin descanso. Una combinación macabra y propicia a la enfermedad, ya previa a la etapa Covid-19, cruel para los humanos y especialmente para los animales que son descuartizados en cantidades exacerbadas.

Desde el inicio de la pandemia hemos sido testigos de decenas de brotes focalizados en estas empresas, aunque el protagonismo se ha relegado a otros sectores. Sin embargo, no vamos a dejar de ver como los contagios se disparan dentro de estas naves del terror, como se ha sabido esta última semana el caso de un matadero de aves de Roquetes, en las Terres de l’Ebre. Pero todo resulta ser una noticia más para la ciudadanía, que vivirá adormecida mientras pueda disfrutar de su bocadillo y se concentre en hacer peripecias para mantenerse libre del contagio. Mientras que el embutido que saborea al leer las noticias, tantas muertes habrá provocado para poder llegar a su bocadillo de descanso laboral. Y a su plato a la hora de cenar. Y el de toda su familia.

Es el nivel de inconsciencia social, lo que está tan aferrado a las costumbres que no nos atrevemos a plantear, lo que causa millones de muertes anuales, que mantiene y esparce la precariedad laboral de miles de personas, que está propagando la nueva enfermedad que nos atrapa este 2020, y que está a tan sólo un gesto de cada uno de nosotros: dejar de consumir animales como alimento, y escoger alternativas que ya son ampliamente distribuidas en todo el comercio. Sólo así se acabarán los mataderos y todo el sufrimiento que conllevan.

Iris Sánchez es técnico de laboratorio, estudiante de doble grado de bioquímica y activista de Nova Eucària.

ilerdent
TORNA LA TEMPORADA
Venda online de productes de proximitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.