veterinaris
Imatge d'un treballador processant carn a l'interior de les instal·lacions de Càrniques Celrà

La indústria càrnia preveu un increment dels preus de la carn i productes derivats per l’escalada dels costos de producció, sobretot de l’energia i l’alimentació animal, des de l’esclat de la guerra a Ucraïna.

“Intentaren que sigui el mínim possible”, ha indicat el president de la Federació Empresarial de Carns i Industries Càrnies (FECIC), Joan Costa. Així mateix, el sector descarta problemes de desproveïment de matèries primeres com ara cereals o pinsos.

En aquest sentit, valora positivament la resolució publicada dilluns pel Ministeri d’Agricultura amb què es flexibilitzen temporalment els requisits per importar panís de l’Argentina i el Brasil. Això permetrà suplir part de les importacions de panís que arribava a l’Estat des d’Ucraïna.

“Amb tot el que està passant, amb l’increment del cost energètic i de l’alimentació animal, tant les explotacions, com la producció i la distribució, hem de fer alguna cosa per sobreviure”, ha assenyalat Joan Costa.

“La situació és dolenta i aquest any serà molt difícil amb tots els costos que hi ha i haurem d’apujar preus però haurem de mirar que sigui el menys possible perquè el consumidor pugui comprar i pugui menjar”, ha remarcat el president de la Federació Empresarial de Carns i Industries Càrnies.

El director general de l’Associació d’Empreses de Gran Consum (AECOC), Josep Maria Bonmatí, ha ressaltat l’impacte que està tenint el conflicte bèl·lic en el sector carni, sobretot pel fet que molts dels cereals amb què s’elaboren pinsos per a l’alimentació animal venien d’Ucraïna. Tot i això, ha remarcat que “tant la cadena de fabricació com de distribució és capaç de respondre buscant altres mercats d’origen d’aquests productes”.

En aquest sentit, Bonmatí ha valorat positivament la resolució publicada dilluns pel Ministeri d’Agricultura amb què es flexibilitzen temporalment els requisits específics per importar panís de l’Argentina i el Brasil, cosa que facilitarà l’entrada a l’estat espanyol de matèries primeres destinades a l’alimentació animal que supleixin les importacions que arribaven des d’Ucraïna, tal com ha explicat el director general de la Indústria Alimentària del Ministeri d’Agricultura, José Miguel Herrero, en la inauguració del 22è Congrés AECOC de Productes Carnis i Elaborats, que es fa aquest dimarts i dimecres a Lleida. Bonmatí, però, ha apuntat al fet que “serà necessari flexibilitzar també qüestions com ara l’etiquetatge de certs productes” per garantir el correcte funcionament de la indústria alimentària.

“Amb els estocs actuals i amb la flexibilització de compra d’altres països, no hi haurà aquest problema de desproveïment ni de l’alimentació animal ni de matèries primeres d’altres productes”, ha afirmat el director general d’AECOC. En el mateix sentit, s’ha pronunciat Joan Costa. “Pagant tindrem de tot però el problema serà el preu”, ha remarcat el president de la FECIC.

Des d’AECOC, Josep Maria Bonmatí, també s’ha referit a les imatges de lleixes de supermercats buides d’alguns productes. “Des del punt de vista de subministrament, el que veiem a les botigues és que quan es produeix un comportament no previst i no racional per part del consumidor, hi pot haver algun producte que en un moment no el trobin però això se soluciona com s’ha demostrat en els dos anys que ha durant la pandèmia”, ha indicat.

El sector carni consolida l’increment de vendes assolit durant la pandèmia

El sector de productes carnis va consolidar el 2021 bona part del creixement assolit durant la pandèmia, després de tancar l’any amb un increment de facturació del 6,6% respecte a les dades de 2019, segons les dades presentades per NielsenIQ en el marc del 22è Congrés AECOC de Productes Carnis i Elaborats.

Segons la informació de la consultora, el 2021 els preus dels productes carnis van créixer un 1,8%, un percentatge inferior al 3,1% amb què es va tancar l’IPC general de l’any passat. L’analista de NielsenIQ, Ignacio Biedma, ha destacat que el consum de carn a les llars continua sent més alt que abans de la pandèmia. “La crisi sanitària va canviar la tendència a la baixa en el consum de productes carnis a les cases, per la qual cosa és probable que en els pròxims mesos part d’aquest consum torni a sectors com el de la restauració”.

En l’anàlisi de tendències, l’informe destaca que la carn fresca acumula el 62,5% de les vendes del sector, amb creixements importants en la demanda de pollastre i gall dindi, mentre que cau la compra de productes de xarcuteria.

La tercera línia de negoci del sector és la dels plats preparats carnis, que continua representant un percentatge molt baix del total de les vendes. Tot i així, alguns dels serveis, com els de plats preparats calents en els supermercats, van créixer el 2021 un 66%. “La conveniència és un dels principals motius de compra per als consumidors i totes les solucions que ens facilitin la vida creixeran en els pròxims anys”, segons ha dit Biedma.

En aquesta mateixa línia, les dades de NielsenIQ mostren que el canal ‘online’ actualment només representa l’1% de les vendes de productes carnis, però el seu creixement durant el 2021 ja va ser del 9,8%.

Menys carn, però de més qualitat

La consultora de AECOC Shopperview, Marta Munné, ha completat la radiografia del sector amb la presentació de l’informe ‘Els indicadors de la carn: entenent al consumidor’, que apunta al fet que el 42% dels espanyols consumeixen menys carn, però de més qualitat.

L’informe descriu a un consumidor de carn més selectiu que fa alguns anys. De fet, el 65% dels enquestats afirma que consumeix qualsevol tipus de carn, però ja hi ha un 29% que limita la seva compra a alguns tipus de carns i un 6% que es declara flexivegetarià i afirma haver  reduït significativament la presència de proteïna animal en la seva dieta.

Així i tot, la carn continua sent un producte apreciat i que els consumidors vinculen amb el plaer. Segons les dades d’AECOC Shopperview, el 63% dels enquestats indica que gaudeix menjant carn i més de la meitat no es planteja substituir-la per productes amb alternatives proteiques, com ara hamburgueses de tofu o vegetals.

Entre els motius per reduir el consum de carn, l’estudi apunta principalment a la preocupació per a la salut i la sostenibilitat, el consum d’altres proteïnes com ara el peix o la sensibilitat en relació amb el sofriment animal. ACN

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.