Pueyo
Imatge de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, durant el primer ple telemàtic celebrat per la Paeria, el 31 de març del 2020
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

La Paeria de Lleida ha celebrat aquest dimarts el seu primer ple telemàtic de la història, com a conseqüència de les restriccions derivades de la crisi del coronavirus.

La sessió ha donat llum verda al pla econòmic i financer de la Paeria plantejat pel govern amb l’objectiu de sanejar els comptes municipals i reduir els 175 MEUR de deute amb què es va tancar l’exercici 2019.

El pla ha prosperat amb els vots dels tres partits del govern, mentre l’oposició ha criticat que no prevegi la caiguda d’ingressos i el cost que suposarà fer front a la crisi sanitària i econòmica provocada per la pandèmia.

Tot i això, durant el ple també s’han aprovat diferents mesures econòmiques per ajudar la ciutadania i empreses davant l’impacte econòmic de la covid-19.

El Ple de la Paeria, corresponent al mes de març, ha aprovat la liquidació del pressupost municipal del 2019, que per primera va tancar en negatiu, amb un desfasament de -10,6 milions d’euros en relació amb l’exercici del 2018, segons ha exposat la tinenta d’alcalde i regidora d’Hisenda Montse Pifarré, qui n’ha responsabilitzat la gestió de l’anterior govern socialista.

Aquest resultat negatiu és conseqüència del romanent de tresoreria de -3,5 milions d’euros, als qual s’afegeixen -2,3 milions d’euros de reconeixement de crèdit i el fet que es la Paeria va ingressar -2,1 milions d’euros del previst, segons Pifarré.

La liquidació s’ha aprovat amb els vots dels tres grups del govern, mentre l’oposició ha criticat la gestió econòmica de l’actual executiu d’ERC, JxCat i Comú. El PSC ha votat en contra i Ciutadans i el PP s’han abstingut.

Pla per sanejar els comptes municipals

Per tal d’eixugar aquest dèficit registrat el 2019, el govern de la Paeria ha portat al Ple un pla econòmic i financer per sanejar les finances municipals, amb l’objectiu de complir amb la Llei d’estabilitat pressupostària.

Aquest pla per als pròxims dos anys es divideix en tres eixos d’actuació, segons ha assenyalat Pifarré. Per una banda, assumir 5 d’aquests 10,6 milions d’euros al pressupost 2020 i obtenir en el pressupost del 2021 un superàvit de 3,5 milions d’euros.
Així mateix, inclou la concertació duna operació d’endeutament per obtenir un crèdit per un import de 2,2 milions d’euros, mesura que també s’ha aprovat en la sessió.

En l’apartat d’ingressos, el pla preveu l’actualització de les figures tributàries pròpies amb efectes 2020, implementar l’actuació inspectora i incrementar l’activitat sancionadora. També estableix incrementar la col·laboració amb administracions supramunicipals per incrementar la recaptació.

Pel que fa a despeses, el pla econòmic i financer de la Paeria preveu la contenció de les despeses de personal amb mesures com l’autorització prèvia de treballs extraordinaris, la restricció de reforços i substitucions; la disminució de la despesa corrent per mitjà de la reducció de grans contractes un 7%, entre un 10% i un 15% en estudis i treballs tècnics, activitats culturals i audiovisuals, la reducció de transferències corrents a ens vinculats un 10% i la reestructuració del deute financer de l’EMU i el Parc Científic.

Així mateix, hi haurà inversions del Pressupost 2020 amb estalvi net que es reconsideraran i no es duran a terme.

El pla s’ha aprovat amb els vots a favor dels regidors del govern, mentre PSC, Cs i PP hi han votat en contra ja que consideren que aquest pla és “fictici”, està “desfasat” i que “neix mort” ja que no té en compte la reducció d’ingressos i el cost econòmic que suposarà a la Paeria l’impacte de la crisi generada pel coronavirus.

L’oposició també ha criticat que el govern hagi portat a l’aprovació del Ple la designació de la coordinadora d’Organització i Polítiques Digitals de la Paeria, un càrrec eventual directiu, mentre planteja un pla de sanejament.

Llum verda a l’operació de refinançament i al pla de sanejament de l’EMU

Altrament, la sessió també ha donat llum verda, amb els vots del govern i les abstencions de PSC i PP, a l’operació de refinançament i al pla de sanejament financer de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU).

Segons el govern, aquest pla permetrà reduir a la meitat les quotes de crèdit i estalviar més de 3 milions d’euros en interessos.

Per mitjà d’aquesta reestructuració es refinancen 42 milions d’euros, reduint-se la quota anual, que passa de 5,5 a 2,3 milions d’euros, amb carència fins al 2021 i un termini d’amortització de 20 anys, reduint el tipus d’interès. Pel que fa al total de deute de l’EMU amb entitats financeres, el capital pendent d’amortització se situa en 49,4 milions d’euros.

Amb aquest refinançament, la quota anual passarà de 6,4 a 3,1 milions d’euros, aquest 2020, segons ha explicat el tinent d’alcalde i president de l’EMU, Sergi Talamonte. El grup de Ciutadans n’ha demanat la dimissió per la seva gestió a la qual ha atribuït la “desaparició” de 22 milions d’euros de euros de la comptabilitat de l’EMU.

Mesures econòmiques per fer front a la crisi del coronavirus

D’altra banda, el Ple  de la Paeria també ha aprovat la modificació de l’ordenança de gestió, recaptació i inspecció per incorporar diferents mesures econòmiques per ajudar la ciutadania i empreses davant l’impacte econòmic de la crisi de la covid-19.

Així, s’aprova que el període de cobrament en voluntària dels rebuts no domiciliats de l’IBI, l’impost de circulació, la taxa de recollida d’escombraries, la taxa de residus de locals tancats i el preu públic per a la recollida i gestió de residus comercials s’amplia fins al 20 de juliol ( inicialment era del 2 de març al 20 de maig).

També s’ajorna el càrrec dels rebuts domiciliats per la recollida i gestió de residus comercials de l’1 d’abril al 6 de de juliol i les noves dates de cobrament de la taxa d’ocupació de la via pública per taules i cadires, carpes, veles i para-sols i la taxa dels horts de Rufea seran del 7 de setembre al 20 de novembre (fins ara eren del 4 de maig al 20 de juliol).

Per fer possible aquesta flexibilitat en el pagament, l’Ajuntament de Lleida ha modificat l’ordenança, amb l’objectiu que el contribuent que no pugui fer front als pagaments pugui realitzar, fent una sol·licitud prèvia, un fraccionament sense interessos que es podria fer efectiu en aquestes condicions fins al mes de desembre.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha defensat que calia aprovar el pla de sanejament per complir amb la llei però també ha reconegut la possibilitat que calgui fer noves modificacions en el pressupost actual per donar resposta a l’afectació que pugui suposar a la ciutat la crisi del coronavirus.

A la vegada, ha reclamat el suport dels governs de la Generalitat, de l’Estat i de la Unió Europea. Des de l’oposició han exposat que les mesures aprovades suposen “un primer pas” però les han qualificades d'”insuficients”.

Primer Ple telemàtic de la història de la Paeria de Lleida

L’Ajuntament de Lleida ha celebrat aquest dimarts el seu primer ple telemàtic a través de videoconferència com a conseqüència de les restriccions de mobilitat establertes amb la declaració de l’estat d’alarma.

Els regidors han participat en la sessió des de casa o del despatx, en el cas de l’alcalde Pueyo.
Abans, també s’ha dut a terme la Junta general de l’EMU, també de forma telemàtica. Les dues sessions s’han desenvolupat amb normalitat malgrat alguns problemes inicials a l’hora d’efectuar les votacions telemàticament.
En aquest sentit, el regidor del PSC, Joan Queralt, s’ha vist obligat a expressar-les oralment, en tenir problemes de cobertura al seu domicili. (acn)
ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.