La tercera edició de la Setmana de la Pedra Seca , que se celebrarà entre el 25 de novembre i el 4 de desembre de 2022, treballa per assolir el centenar d’activitats arreu del territori.
A poc menys de dos mesos de l’esdeveniment, s’estan recollint totes les propostes i les inscripcions es mantindran obertes fins al 18 de novembre.
La presentació oficial de la setmana s’ha fet aquest dijous a Bellvís en el marc de la inauguració de l’exposició ‘Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya’, una mostra itinerant que apropa el coneixement d’aquesta tècnica arreu de Catalunya.
L’exposició es podrà veure entre 6 d’octubre i el 6 de novembre al Casal cultural Sebastià Serrano.
Estarà oberta de dilluns a divendres de 9h a 14h i durant les tardes en l’horari de biblioteca.
Es tracta d’una exposició organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i per l’Associació per la Pedra Seca i l’ Arquitectura Tradicional (APSAT).
Joan Maria Vives, membre de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional ha remarcat que aquesta exposició “posa en valor la feina dels nostres avantpassats”.
Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha animat a institucions i entitats a participar a l’esdeveniment proposant activitats “que permetin la descoberta d’aquest patrimoni essencial a la mediterrània i que explica part de la nostra història”.
Per la seva banda, Joan Talarn, alcalde de Bellvís i president de la Diputació de Lleida, ha destacat que “la pedra seca és un signe distintiu i singular del món rural, una d’aquelles oportunitats que ens serveixen per a mostrar el nostre caràcter com a poble resilient i que sap trobar les bases del seu futur en allò que sabem fer millor que d’altres i que reflecteix aquella dita que ‘el bon català de pedra fa pa’”.
La convocatòria està oberta a institucions, entitats públiques i privades, col·lectius i grups de voluntaris i voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni i/o l’ofici de la pedra seca. El formulari d’inscripció pot trobar-se al web de l’esdeveniment: www.setmanapedraseca.cat
La Setmana de la Pedra Seca de 2022 coincidirà amb el 4rt aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.
La pedra seca a casa nostra L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d’altres àmbits propers al mediterrani.
A casa nostra comptem amb un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines…
Molts d’aquests elements estan protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local), BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) o ZIE (Zones d’Interès Etnològic), o bé, situats dintre de parcs naturals o altres espais protegits.
Malgrat els seus valors ecològics, estètics, històrics i identitaris, aquest patrimoni es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció.
Això coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva.
Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.
La Setmana de la Pedra Seca neix amb la voluntat de protegir aquest patrimoni i prestigiar-lo.
Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.