Investigadores de la Universitat de Lleida (UdL) i l’IRBLleida participen en un estudi multidisciplinari per millorar el benestar de les gallines ponedores a través de l’anàlisi dels seus cervells. Coordinat per la Universitat de Newcastle (Regne Unit), hi prenen part una vintena de centres de recerca i empreses del sector, d’Europa i d’Israel.
La iniciativa, batejada amb el nom de ‘ChickenStress: a European Training Network’, compta amb un finançament de 3,9 milions d’euros del programa Horizon 2020 de la Unió Europea. L’escola inaugural de formació tindrà lloc a Lleida durant la pròxima primavera. L’objectiu de la recerca és “comprendre com responen les gallines a les situacions estressants i a més elaborar estratègies per reduir l’estrès crònic de les ponedores”.
A més, així, “serem capaços de produir ocells més resistents, millorant el benestar i la productivitat dels animals”, ha destacat la catedràtica de la UdL, Loreta Medina, que treballa en aquesta iniciativa amb la també professora Ester Desfilis amb el grup de Neurobiologia Evolutiva i del Desenvolupament.
I és que les dades indiquen que en alguns sistemes de producció més aus tenen fractures d’os de quilla, es produeix un ressorgiment de patògens i hi ha un augment de picat de plomes i també canibalisme. Aquest divendres, 4 d’octubre, se celebra precisament el Dia Mundial dels Animals.
El consorci formarà, entre tres i quatre anys, a catorze doctorands que realitzaran les seves tesis sobre els factors que contribueixen a la resposta d’estrès i a la resiliència de les aus de corral. Des de Lleida, se’n dirigiran dos sobre ‘Connexions i activitat relacionada amb l’estrès de diferents subpoblacions neuronals de l’amígdala estesa central’ i també sobre els ‘Efectes genètics i d’estrès en la genoarquitectura i la transcriptòmica de l’amígdala estesa central’. Cada investigador en formació efectuarà estades en altres centres participants i una empresa.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.