La UGT assegura que “no han millorat” les condicions laborals dels treballadors del Grupo Jorge que havien desenvolupat la seva tasca a través de cooperatives de treball associat i que ara formen part d’una “empresa pont”, participada per la companyia.
El sindicat ha denunciat que en els dos centres de treball que el grup té a Catalunya aquest personal segueix cobrant per sota del que marca el conveni del sector carni.
D’altra banda, la UGT descarta sumar-se a la vaga convocada el 6 de novembre per CCOO a les empreses de Vall Companys d’arreu de l’Estat per denunciar la manca de voluntat de del grup per posar els “falsos autònoms” en plantilla.
La UGT considera que la vaga “distorsiona” les negociacions de la taula de diàleg creada pel Ministeri de Treball, amb la participació de patronals i sindicats, per buscar solucions a la subcontractació en cooperatives de treball associat en el sector.
La UGT ha tornat a reclamar la incorporació com a part de la plantilla del Grupo Jorge d’aquells treballadors que anteriorment havien desenvolupat la seva feina a través de cooperatives de treball associat i que, actualment, formen part d’una “empresa pont”, Axparia, una societat mercantil participada pel grup.
El secretari general de la FICA-UGT a Lleida, Antonio Rodríguez, ha assegurat que, tot i que ara cotitzen al règim general de la Seguretat Social, les condicions laborals d’aquests treballadors “no han millorat”
Des d’aleshores “segueixen cobrant per sota del conveni i , fins i tot, se’ls apliquen descomptes per absentisme laboral, a més que “es troben amb problemes de vestuari i els fan comprar el material de treball”, segons ha explicat
La UGT estima que serien entre 1.300 i 1.700 els treballadors afectats entre els dos centres de treball que el Grupo Jorge té a Catalunya, uns 200 a The Fortune Pig de Mollerussa, mentre la resta serien de Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga (Osona), segons ha assenyalat la responsable d’Alimentació de la FICA-UGT a Catalunya, Alicia Buil.

La UGT no se suma a la vaga a Vall Companys convocada per CCOO

D’altra banda, la UGT descarta donar suport a la vaga convocada el 6 de novembre per CCOO a les sis empreses que el grup Vall Companys té a Catalunya, Aragó i Castella-la Manxa davant la negativa de la firma d’incorporar en plantilla els 2.500 “falsos autònoms” que treballen a través de cooperatives de treball associat.

La UGT considera que aquesta convocatòria en un únic grup carni “distorsionaria” les negociacions de la taula de diàleg que s’ha posat en marxa entre el Ministeri de Treball, patronals del sector carni i d’escorxadors d’aus i conills i sindicats per buscar solucions a la situació dels treballadors de cooperatives de treball associat.

L’organització estima en més de 15.000 els empleats del sector carni que treballen subcontractats a través de falses cooperatives, empreses multiserveis i ETT. A Lleida, serien entorn d’un miler.

Alicia Buil ha emplaçat a “donar una oportunitat al diàleg” entre les parts i ha advocat perquè la solució a aquesta problemàtica passi per les negociacions que es portin a terme en el marc d’aquesta mesa. A més, ha reconegut que des de CCOO no s’ha invitat a la UGT a sumar-se a la jornada de protesta.

En el cas de Catalunya la vaga a Vall Companys afecta els centres de treball d’Avidel i Serese, tots dos a la ciutat de Lleida, que sumen uns 300 treballadors, uns 200 dels quals serien en empreses externes.

Preacord de la UGT amb les patronals per a la millora del conveni estatal del sector carni

Buil també ha explicat el preacord a què van arribar dilluns la UGT amb les cinc patronals (Anice, Fecic, Anafric, Anagrasa i Agemcex) per desencallar les negociacions del conveni estatal del sector carni.

Des de la UGT n’han fet una valoració positiva i han destacat que les patronals van acceptar la majoria de les propostes del sindicat per millorar les condicions laborals i socials dels treballadors.

La millora se centra en un increment salarial anuals del 2,5% durant els anys 2018, 2019 i 2020, amb una posterior revisió tècnica que s’aplicaria ja al 2021 en cas d’un increment superior de l’IPC.

El preacord també preveu un increment del plus de nocturnitat de 40 euros al mes, és a dir d’un 20% respecte a l’actual.

A més, també l’obligació d’aplicar el conveni col·lectiu a totes les persones del sector –també a les empreses de serveis i multiserveis-; que els auxiliars de veterinària siguin reconeguts com a tècnics no titulats; a més de la creació d’un observatori per estudiar la bretxa salarial en el sector carni.

Els sindicats hauran de traslladar ara aquest preacord, del qual s’ha desmarcat CCOO, als seus delegats i representants en firmes del sector i les patronals, a les empreses a què representen, per tal que donin el vistiplau a la signatura definitiva.

El conveni del sector carni afecta uns 30.000 treballadors a Catalunya, dels quals uns 6.000 són a la demarcació de Lleida.

Vaga dels auxiliars veterinaris que treballen als escorxadors

Finalment, la responsable de FICA-UGT a Catalunya, ha recordat que els 170 auxiliars veterinaris que treballen als escorxadors de Catalunya han convocat una concentració aquest divendres a Barcelona davant del Departament de Salut i una vaga per als dies 5 i 6 de novembre.

El col·lectiu reclama que se’ls reconegui dins el conveni col·lectiu del sector –que ara s’està renegociant- i que se’ls millorin les condicions laborals.

Critiquen, entre d’altres, que fa deu anys que tenen el sou congelat, que cobren la nòmina amb retard i que no tenen cap plus de mobilitat per anar d’un escorxador a l’altre (en alguns casos, a més de 200 quilòmetres de distància).

El col·lectiu d’auxiliars veterinaris d’escorxadors, depèn de la Fundació Privada de la Indústria de la Carn (FIC), que té una concessió de la Generalitat.

Al darrere d’aquesta entitat hi ha una de les patronals més grans del sector, la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (FECIC), segons la UGT.

Els oficials auxiliars d’inspecció veterinària treballen a la trentena d’escorxadors que hi ha arreu de Catalunya. S’encarreguen de donar suport als veterinaris a l’hora d’agafar mostres, analitzar i certificar la carn dels animals que se sacrifiquen (porcí, oví, caprí i boví).

ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.